Proces vakcinacije u svijetu: Region počeo masovniju imunizaciju, EU bilježi blagi napredak

 Proces vakcinacije u svijetu: Region počeo masovniju imunizaciju, EU bilježi blagi napredak

Svijet polako ulazi u još jedan mjesec u kojem države za cilj imaju vakcinisati što više stanovnika. Do sada, prema podacima stranice Our World in Data, u svijetu je vakcinisano ukupno 4,75 posto populacije što je i dalje daleko od konačnog cilja.

Za sada, čini se kako proces vakcinacije bar kada je u pitanju Evropska unija i dalje ne napreduje prema očekivanjima brojnih zvaničnika u Briselu.

Iako se bilježi blagi napredak, zabrana izvoza vakcina iz Indije, a koje su dijelom namijenjene i Evropskoj uniji, svakodnevne turbulencije sa AstraZenecom koje postaju i više nego neozbiljne, utjecale su na to da Evropska unija trenutno ima izuzetno složenu situaciju kada je riječ o procesu vakcinacije.

Ko je ostvario najveći napredak u vakcinaciji?

Prošle sedmice, EU je prema zvaničnim statističkim podacima vakcinisala oko 12 posto stanovnika dok ove sedmice taj procenat iznosi 14,2 posto.

Iako postoji vidljiv blagi napredak na papiru, za njega su prije svega zaslužne države poput Estonije, Finske i Mađarske koje bilježe značajniji napredak u odnosu na prosjek EU. Mađarska je do sada vakcinisala oko 25 posto stanovnika, dok su Finska i Estonija trenutno na 17 posto vakcinisanih, prenosi Klix.ba. 

U ostalim državama svijeta, pored Izraela koji se nalazi na korak od kolektivnog imuniteta sa 61 posto vakcinisanog stanovništva, značajan sedmični rast bilježe i SAD, Čile te Velika Britanija.

S obzirom na činjenicu da je Urugvaj u Južnoj Americi posljednji započeo proces masovne vakcinacije, ova država je u posljednje dvije sedmice zabilježila rast od 10 posto vakcinisanih te trenutno broji oko 20 posto vakcinisanog stanovništva.

Kada je riječ o revakcinaciji, Izrael je u odnosu na prošlu sedmicu zabilježio rast od 1,4 posto, a značajniji napredak ostvarile su i Velika Britanija i Turska te sada obje države bilježe više od 8 posto revakcinisanih što je napredak u odnosu na prošlu sedmicu kada su imali 5,8 odnosno 7,8 posto revakcinisanog stanovništva.

U regiji počela masovnija imunizacija

Nabavka vakcina putem mehanizama EU, novi dogovor Srbije sa Kinom u vezi nabavke vakcina, te isporuke putem COVAX-a, omogućile su državama bivše Jugoslavije da započnu proces masovnije imunizacije stanovnika.

Slovenija je do sada vakcinisala 287.010 osoba, dok je revakcinisano njih 119.205. Prema zvaničnim podacima, najveći broj građana za sada se vakcinisao Fajzer i Moderna vakcinama.

Hrvatska ovih dana takođe započinje proces masovnije vakcinacije, a prvi na redu za taj poduhvat jesu građani Zagreba. Međutim, vlast u susjednoj državi i dalje ima veliki problem za građanima koji ne žele vakcinaciju što je još više došlo do izražaja nakon problema sa AstraZenecom.

Prema anketi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, oko 25 posto građana Hrvatske uopšte ne želi vakcinaciju ni po kojem osnovu dok njih 10 do 15 posto i dalje nije sigurno da li će se vakcinisati.

Sjeverna Makedonija takođe je država regije koja je počela u posljednjih nekoliko dana provoditi proces masovne imunizacije. Pored vakcina iz COVAX mehanizma, u ovu državu stigla je i nova donacija iz Srbije od 20.000 doza Sputnik V vakcina, a vlasti Srbije u narednom periodu isporučit će još 20.000 doza Sjevernoj Makedoniji.

Kosovu je 28. marta putem COVAX mehanizma isporučen prvi kontingent od 24.000 doza AstraZeneca vakcina čime je omogućena masovnija imunizacija prije svega zdravstvenih radnika te osoba starijih od 80 godina.

Crna Gora je prije nekoliko dana započela masovniju imunizaciju, a među prioritetnim skupinama našli su se i radnici u sektoru medija. Ministrica zdravstva Crne Gore Jelena Borovinić Bojović izjavila je kako će u ovu državu oko 20. aprila stići i 200.000 doza Sinopharm vakcina čime bi se proces imunizacije trebao značajno ubrzati.

Srbija, iako je kao i mnoge druge države naišla na brojne probleme u poodmakloj fazi procesa vakcinacije, i dalje predvodi regiju sa 21,7 posto vakcinisanih, a da bi motivirao građane na vakcinaciju, juče je ovu građansku dužnost obavio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Takođe, vlasti u Srbiji su navele kako imaju u planu do kraja aprila vakcinisati još 500.000 građana ove države.

COVAX na svjetskoj turneji

Program Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Gavija tzv. COVAX mehanizam, od prošle sedmice takođe je zabilježio napredak. Do danas, ukupno 37 miliona doza isporučeno je u 90 zemalja svijeta.

Posljednje države koje su dobile vakcine iz ovog programa su Istočni Timor i Iran. Mala ostrvska država od COVAX-a je dobila 24.000 doza AstraZenece, dok je Iran kroz svoju prvu pošiljku vakcina putem ovog mehanizma dobio 700.200 doza od ukupno 3 miliona naručenih doza putem mehanizma WHO-a, prenosi Klix.ba.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još