Privremeno odgođena isplata Eksim banci

 Privremeno odgođena isplata Eksim banci

Foto: gov.me

Vlada je uspjela da privremeno odgodi očekivanu isplatu 60 miliona dolara kineskoj Eksim banci za kredite Barske i Crnogorske plovidbe.

„Poslije teških pregovora na kineskom jeziku u naše sitne, a pekinške jutarnje sate, uspjeli smo da napravimo pomak uslijed novonastale složene situacije oko garancija. Privremeno smo odložili očekivanu isplatu“, saopštio je na Tviteru ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Od cjelokupnih potraživanja u vrijednosti od 58miliona dolara, Vlada će u ovom trenutku regulisaćeti januarsku ratu od 3.9miliona.

„Kontinuirano tražimo dalja održiva rješenja, dok svaka trenutna olakšica znači puno imajući na umu složenost ekonomske situacije“, kazao je on.

Spajić je juče saopštio da je Agencija za zaštitu konkurencije naložila stopiranje dalje isplate državne pomoći Barskoj i Crnogorskoj plovidbi.

V.D direktorica Agencije Lepa Aleksić za Dnevnik TVCG je kazala da ta institucija ne može biti odgovorna za eventualni pad garancija za državnu pomoć za koju nije prethodno dobila potrebnu dokumentaciju. Ističe i da su pokrenuti ispitni postupci za ocjenu usklađenosti sa Zakonom.

Brodovi Barske plovidbe ,,Bar“ i ,,Budva“ su kupljeni 2012. godine kreditom od Eksim banke od 46,4 miliona dolara, za koji je država izdala garanciju. Brodovi su izgrađeni u kineskom brodogradilištu Jingling i isporučeni 2014. godine. Do sada je otplaćeno 29 miliona dolara i ostalo je još da se vrati 43 miliona dolara sa kamatama.

Crnogorska plovidba je za brodove „21. maj“ i „Kotor“ do sada platila 46 miliona dolara i ostalo je da vrate još 23 miliona sa kamatama.

Sva četiri broda unajmljuje londonska kompanija Sea Pionner.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još