Privreda se protivi povećanju akciza

 Privreda se protivi povećanju akciza

Cjelokupna poslovna zajednica protiv je planiranog povećanja akciza na duvan, alkoholna pića, gazirana pića i slatkiše, što su i saopštili juče na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojoj se raspravljalo o predlogu budžeta za 2021. godinu, piše Dan.

Poslovna zajednica tražila je od ministra finansija Milojka Spajića i Vlade da odustanu od planiranog povećanja akciza, jer tvrde da će to imati velike negativne efekte po budžet zbog izvjesnog rasta sive ekonomije.

Ukoliko bi se usvojila predložena rješenja, nova akcizna politika bi uticala da cijene kutije cigarete od 1. jula budu veće za oko 30 do 50 centi, litar gaziranih pića za 12 centi, kilogram slatkiša za 72 centa, a alkoholnih pića od sedam do 15 centi zavisno od vrste i procenta alkohola.

Predstavnici Privredne komore, Unije poslodavaca, Američke privredne komore, Montengro biznis alijanse, Asocijacije menadžera, sindikata, NVO sektora, Centralne banke (CBCG) i Državne revizorske institucije (DRI) iznijeli su juče svoje stavove o budžetskoj politici.

Ministar finansija Milojko Spajić kazao je da Crna Gora ima strukturalne probleme decenijama, koji će morati da se popravljaju u budućem periodu.

“Predlog zakona o budžetu za ovu godinu ne predstavlja sve politike nove Vlade, jer je veliki njegov dio mandatorni i ne može da se promijeni u kratkom roku. Neke stvari će se rješavati mnogo dublje i sa više strategije, počevši od momenta usvajanja budžeta. Ključna riječ ove godine je odgovornost, jer treba da se izvučemo iz jedne jako teške situacije”, istakao je Spajić i ponovio da je ovogodišnji budžet najbolji u istoriji Crne Gore.

Poručio je da je ključna i transparentnost jer se mora znati gdje se novac troši.

“Nekih 1,7 milijardi do 1,8 milijardi eura budžeta je mandatorne potrošnje, a to znači da po tom pitanju ne možete da uradite ništa kratkoročno i da je smanjite”, objasnio je Spajić.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da su uspjeli da planiraju povećanje minimalne zarade. Istakao je da se nada da će turistička sezona biti mnogo bolja nego lani.

“Vlada je od početka godine donijela dva paketa mjera podrške za privredu i građane. Turistička aktivnost u zemlji dosta je bolja u odnosu na neke države sa kojima možemo da se poredimo. Epidemiološka situacija je mnogo bolja i očekujemo da i sezona ove godine bude mnogo bolja u odnosu na prošlu”, naveo je Milatović.

Predsjednik Senata Državne revizorske institucije Milan Dabović ukazao je na potencijalne rizike tehničke strane budžeta. Smatra da izdaci nisu dobro locirani po aktivnostima.

Ispred Zajednice opština Crne Gore Dušan Raičević kazao je i da je izražena problematika finansiranja određenih projekata sjevernog regiona države.

Iz Privredne komore Nina Drakić je navela da u samom predlogu budžeta postoje stavke koje nisu dobre za poslovnu zajednicu, a jedna od njih je i vrijeme kada se o njemu raspravlja.

Ispred Američke privredne komore Nikola Tripković je rekao da je zajednički cilj obezbjeđenje stabilnosti javnih finansija.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još