Preminuo dugodišnji komandir Službe zaštite u Baru Velizar Čađenović Čađo

 Preminuo dugodišnji komandir Službe zaštite u Baru Velizar Čađenović Čađo

Dugodišnji komandir Službe zaštite u Baru Velizar Čađenović Čađo preminuo je juče u Baru.

Rođen je 18. aprila 1950. godine u Brskutu, opština Titograd. Završio je Srednju građevinsku školu u Podgorici, a potom školovanje nastavio u Novom Sadu na Visokoj tehničkoj strukovnoj školi, smjer zaštita od požara.Po završenim studijama, kao mladi inženjer, prvo njegovo zaposlenje bilo je u barskom SUP-u na poslovima inspektora za zaštitu od požara.Od 1. januara 1988. radi kao komandir vatrogasne stanice u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu “24. Novembar”, i do kraja života ostaje vjeran ovom pozivu. Od 2000. godine u Vatrogasnom savezu Crne Gore nastavlja sa unaprjeđenjem vatrogastva u Crnoj Gori, a od 2007. godine do penzionisanja 2018. obavlja dužnost komandira u Službi zaštite Opštine Bar.

Kao stručnjak iz oblasti zaštite od požara, angažovan je i u radu Inženjerske komore Crne Gore u V strukovnoj Komori. Od 2012. do 2021. godine bio je član Skupštine Strukovne komore drugih inženjerskih struka i planera neinženjerskih struka Inženjerske komore Crne Gore, od 2012. do 2016. bio je član Izvršnog odbora Strukovne komore drugih inženjerskih struka, a od 2016. do 2020. bio je potpredsjednik Izvršnog odbora strukovne komore drugih inženjerskih struka. Bavio se projektovanjem, revizijama i tehničkim prijemima objekata iz oblasti zaštite od požara.

„Velizar Čađenović je bio glavni inicijator pokretanja izgradnje novog Vatrogasnog doma, kao i unaprjeđenja vatrogastva u Baru i čitavoj Crnoj Gori. Izuzetno požrtvovan i posvećen poslu, prije svega spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, svojim nesebičnim zalaganjem prenosio je znanje mlađim generacijama. Svoj posao obavljao je sa velikom ljubavlju i posvećenošću. U velikom broju situacija, bio je na prvoj liniji gašenja požara, danima ostajući sa svojim vatrogascima na mjestu gdje divlja vatrena stihija. Vatrogastvo u Crnoj Gori je gubitkom ovakvog plemenitog čovjeka, humaniste i stručnjaka pretrpjelo nenadoknadivi gubitak“, saopšteno je iz Opštine Bar.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još