Krivokapić: Ugovor o istraživanju nafte jedan od rijetko dobrih koje je prošla vlast uradila

 Krivokapić: Ugovor o istraživanju nafte jedan od rijetko dobrih koje je prošla vlast uradila

Prvi premijerski sat u ovom skupštinskom sazivu i novoj izvršnoj vlasti počeo je u podne na Cetinju. Nakon što je poslanik Andrija Popović bacio Poslovnik Skupštine, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ga je udaljio sa sjednice. Ista je nastavljena nakon pauze.

Bečić i Popović, poslanik Liberalne partije, polemisali su o tome da li Popović ima pravo za proceduralno reagovanje. Popović je nakon što je uzeo riječ govorio o “nemogućnosti rada Skupštine“ zbog dešavanja ispred zgrade Skupštine. Popović se, kako je naveo Bečić nije pozvao na član na Poslovnika zbog kojeg reaguje proceduralno. Bečić je kazao da dešavanja ispred zgrade Skupštine ne utiču na nesmetan rad sjednice.

Brajović: Kako planirate da se suočite sa epidemiološkom situacijom i smanjite tenzije u društvu?

Predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata, Ivan Brajović, pitao je Krivokapića na koji način on i Vlada koju predvodi planiraju da se suoče sa katastrofalnom epidemiološkom situacijom u državi i šta planiraju da urade na smanjenju tenzija i podjela u društvu koje su eskalirale u Crnoj Gori nakon 30. avgusta.

“Najveći pik epidemija bio je kraj oktobra, a zna se koje tad bio u Vladi“, kazao je Krivokapić. 

Ako pogledate preporuke stručnjaka a uporno protežirao predsjednik CG. CG bi trebalo da bude zatvorena a šta je rezultat CG zatvaranja, fenomenalna situacija u četiri nedjelje onda eksplozija i uništenje turiističke privrede sa minusom od 500 eura, to nismo mi uradili“, naveo je on.

“Kada smo došli 4. decembra bilo je 11 hiljada zaraženih, tada se pričalo da je CG stabilna a sad nam spočitavate da ne možemo da upravljamo situacijom. Vi ste tada gledali gdje će ko koga da smjesti, ne u bolničke krevete nego na odgovarajuće pozicije. To je razlika, naveo je on. Gdje to u svijetu pada broj zaraženih, ako ne u CG“, upitao je premijer.

“Za ovakvo ponašanje je kriv i premijer i svaki građanin koji ne poštuje mjere, nije rezultat stanja on što vi protežirate, i uvijek vam je crkva mjesto gdje treba da udarate, čuvajte se toga, niko ko je na crkvu udario nije ostao bez posljedica. Da vi pominjete Statisa… Vi dobro znate, Vlada može da uzme od druge Vlade donaciju ili direktno od proizođaća. Zašto vi tog čovjeka protežirate, šta je to dobro uradio CG, osim što je uništio Sveti Stefan…“, kazao je Krivokapić.

“Dajte da se pomirimo da zaboravimo ko je četnik, o je partizan, ko je kako glasao 2006…“, kazao je Krivokopić.

“Da li sam ja čovjek koji bez jednog jedinog dana radnog staža premijer Vlade, da li sam ja čovjek koji nigdje nije radio a postao sam jedan, drugi, treći funkcioner …i Meni prigovarate za saradnju sa stranim faktorima… Građanima morate da objasnite odakle znate da je odata tajna NATO članice“, kazao je Krivokapić.

Brajović je naveo da vjeruje da ni Krivokapić nije zadovoljan mjerama koje Vlada preduzima. Niko ovim brojevima ne može da bude zadovoljan, kazao je Brajović dodajući da je prethodna Vlada zatvaranjem granica spašavala živote.

“Čitao sam informaciju koja mi je dostavljena. U prethodnom parlamentu sam dobijao sve informacije od ANB. Nikad ni u jednom dopisu nisam pročitao ime jednog obavještajca , ovdje smo ga pročitali…Ja neću da pričam o tome“, kazao je on. “Javnosti CG  kažem da sam jasno čitao nešto što nama nije smjelo da bude u posjedu, To se možda posllao da bi se kompromitovala naša poziicija u NATO-u. Večina vašeg glasačkog tijela bila je protiv NATO, naveo je on i dodao da je Krivokapić možda htio da izgira sporazum koji je potpisao sa Abazovićem i Bečićem.

Ugovor o istraživanju nafte jedan od rijetko dobrih koje je prošla vlast uradila

Predsjednik kluba poslanika „Crno na bijelo“, Miloš Konatar, pitao je Krivokapića da li će Vlada podržati inicijativu za održavanje referenduma o eksploataciji nafte i gasa u Crnoj Gori.

Krivokapić je kazao da se Vlada opredijelila za ekološku CG, a ne da bi samo proklamovala to već da bi obezbijedila. On je podsjetio da je taj ugovor o istraživanju nafte i gasa potpisan 2016.

Kazao je da je taj ugovor jedan od rijetko dobrih ugovora koje je prošla vlast uradila, u smislu korišćenja najvećih standarda u tom dijelu. “Prvi stub Vlade je zelena ekonomija. I ako to imamo kao mjeru onda održiv razvoj treba da bude kao sučevljavaje između onog što nanosimo kao potencijalnu štetu iako po razvoju tehnologije postoji vrlo zanemarljiv mogući negativni uticaj na životnu sredinu“, kazao je on. 

Referendum bi, kaže premijer, CG koštao 2 miliona eura. Šteta prekdidanja istraživanja bi iznosila neoliko stotina miliona eura.

“Na prostoru Jadrana postoji više 1500 sličnih bušenja sa različitim geoloških strukturama“, kazao je Krivokapić.

“Ako možemo da sprovedemo referendum a da malo košta, ja sam za to“, kazao je Krivokapić.

Ibrahimović: Nije dobro da Vlada nema ministra iz manjinskog naroda

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitao je premijera da li Vlada vodi računa o srazmjernoj zastupljenosti manjina u državnoj upravi i privrednim društvima u kojima je država većinski vlasnik, i koliko je pripadnika manjebrojnog naroda imenovano u njima na rukovodećim mjestima od 4. decembra prošle godine.

Krivokapić je kazao da nikada nijednog ministra nije pitao koje je nacionalne pripadnosti. On je naveo da će prihvatiti ruku BS, bez obzira da li su se odvojili od DPS.

Nijedan funkcioner nije otišao jer je druge nacionalnosti, otišao je kao što je gospodin (Elvir) Klica dao ostavku jer je radio posao profesionalni i vrlo selektivno. “Ako to nije tako- vi to dokažite. Treba svi da markiramo problem i rješavamo ne po boji očiju i imenu“, kazao je Krivokapić. “Kada ste bili sa DPS dobili ste dio procenata, dobili određeni broj kadrova, pogotovo u resoru saobraćaja, i niko ih nećed dirnuti“, naveo je Krivokapić.

On je pitao Ibrahimovića “zašto potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića ne prihvataju da pripada manjinskom narodu, zašto budućeg državnog sekretara u Ministarstvu finansija ne prihvatate da pripada manjinskom narodu…“.

Ibrahimović je kazao da nije dobro da Vlada nema ministra iz manjinskog naroda. I da ne prihvata da je neko rekao da Abazovič nije pripadnik manjinsog naroda.

VK teško doživljava kad je jedan čovjek meta jednog napada

U ime poslaničkog kluba Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije, pitanje Krivokapiću postavio je šef kluba Slaven Radunović. Radunović pita premijera zašto je Vlada, „potpuno izvan svojih ustavnih nadležnosti, tražila mišljenje Venecijanske komisije o predlogu zakona i izmjenama i dopunama tužilačkih zakona“ koje je predložila grupa poslanika, kad poslanici to nisu smatrali za potrebno.

Premjer je kazao da Venecijanska komisija nije kao što neki, a pogotovo mediji spinuju, dala ni pozitivno ni negativno miškenje.

“Dala je svoje mišljenje u kome ima odgovarajućih preporuka koje su vrlo jednostavno za izmjenu, i odgovarajućih preporuka koje traže odeđene procedure. Njihov stav o zakonu o tužilačkom savjetu omogućava uravnoteženu strukturu tužilačkog savjeta i to je prva prilika da možemo da smijenimo onoga ko je iznad gospodina Katnića. VK teško doživljava kad je jedan čovjek meta jednog napada. Bez obzira što imaju razumjevanja za ovaj proces, to je nešto što niko ne voli da se desi bez obzira kakva je ta osoba. U razgovorima sa diplomatskim horom EU ukazao sa ovim što vi potencirate koje su to zloupotrebe, koje svaki građanin može da dokaže. Oni su to prihvatili, znaju i imaju drugačiji pogled, ali vas molim da se svi vratimo svom elementarnom zadatku, ali da budemo na duhu vladavine prave, dobre saradnje sa EK, jer je naš put da budemo sljedeća članica EU. Ubijeđen sam da ovo što radimo činimo zajednički da stignemo do onoga što zajhedno želimo. Da CG bude država pravde. Nepravda prisutna u svim djelovima sistema mora da se ispravi“, kazao je premijer u odgovoru Radunovići.

Radunović je kazao da EU zna “ovo što on i njegove kolege potenciraju“. On je podsjetio da EU od Vlade očekuje napredak u oblasti kriminala i korupcije. I pitao da li će se lakše izboriti sa kriminalom sa Milivojem Katnićem, Sašom Čađenovićem i ostalima ili bez njih.

Krivokapić Živkoviću: CG nije nezavisna samo od vaše bratije 

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista i Liberalne partije, Danijel Živković, pitao Krivokapića da li se osjeća odgovornim što je stabilnost Crne Gore gotovo na osnovu svih parametara ugrožena, i što se mnogi procesi odvijaju stihijski, bez sposobnosti Vlada da ih kontroliše.

Krivokapić je odgovorio Živkoviću da su (DPS) generalno svojim činjenjem pokazali  da nema većih neprijatelja države CG od njih samih. 

“CG je nezavisna i samostalna od svih samo nije od vaše bratije, kumova i rođaka, koji su kombinatorikama pretapali javno dobro u privatne džepove. Kako možete da volite svoju državu ako ugasite na desetine preduzeća, ako dovodete do bankrota Plantaže i MA. Je li patriotski davati sebi plate od desetine hiljada eura, biti direktori ovdje i u Beogradu, da li je prirodno da imate brojne vinograde koji trebaju da budu obnovljeni ali ne parama države, da li je licejemjerno naricati nad sudbinom MA. Svega čega ste se dohvatali – propalo je ili je pred propadanjem. Za razliku od imovine vaših partijskih vođa koja raste obrnuto propocrionalno poluge moći koje ste uspostavaili još uvijek su u stanju destabilizuju CG. I ovo je taj pokušaj. Pošto na vidjelo izlaze nepočinstva, otimanje društvenih dobara i primjeri besomučih pljačkanja državnih resursa, ostalo je samo da ugrozite ovu državu i to i radite. Vaše vladanje se svodillo na to da se višemilionske putne petlje zaborave u projektima, partijski računi plate državnim novcem, dodjeljuje na stotine stanove partijskim činovcima za koje se plaćaju rate od 30, 40 eura…“, kazao je Krivokapić.

“Da li se spržena zemlja može zadužiti 750 miliona“, pitao je Živković. “Zaposlenost u januaru prošle godine iznosila je 193 hiljade, u 2021. 159 hiljada, naveo je on. ‘

‘Vi i Vaša Vlada se ponašate kao fliper aparat. odbijate se jedni od drugih, ne znate gdje je lijevo, gdje je desno, postavljate i povlačite ljude sa pozicija u roku od 10 minuta“, naveo je on.

Živković je kritikovao i epidemiološke mjere, i to što građani ne mogu u drugi grad ali mogu van CG.

On se osvrnuo i na to što je Milutin Đukanović na čelu Upravnog odbora EPCG , i uporedio sa time što je Krivokapić u ekspozeu naveo da su u javnoj upravi funkcije dostupne samo partijskim kadrovima. Takođe je kriitikovao i to što je na čelu Upravnog odbora Nacionalnih parkova Marina Jočić. Izdvojio je i vd direktora Uprave javnih prihoda- Aleksandra Damjanovića. “I Vi nam pričate o politizaciji, stručnosti u irganima javne uprave“, zaključio je Živković.

Krivokapić je kazao da je Živković otvorio pandorinu kutiju jer cijelog života dijele građana na “ove i one“.  Pitao je Živkovića da li želi da mu udar žig što je iznio svoj stav o glasanju na referendumu 2006.

Premijeru Zdravku Krivokapiću i ministrima postavljeno je oko 120 pitanja.

Na Studentskom trgu, u znak protesta protiv nove Vlade, okupljeno je više desetina građana, koji pjevaju pjesme o Krstu Popoviću i stihove „Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana“, uzvikujuči i „Nije naša vlada“.

Okupljeno više desetina građana, Foto: FOS

Prilaze zgradi cetinjske opštine obezbjeđuju jake policijske snage.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još