Potrebno zapošljavati i ulagati u žene

 Potrebno zapošljavati i ulagati u žene

Oslobađanje potencijala polovine stanovništva nije samo moralna obaveza, već ekonomski i sigurnosni imperativ, kazala je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, navodeći da je potrebno zapošljavati, promovisati i ulagati u žene.

Ona je govorila na otvaranju skupa na kome je zvanično pokrenuta zajednička inicijativa RCC-a i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje žena: Područja zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu“.

Bregu je kazala da se danas obilježava pokretanje platforme koja će svima omogućiti planiranje kako na najbolji način doprinijeti oslobađanju snage žena u regionu.

„Razlozi su jasni. Prije pandemije skoro dvije trećine radno sposobnih žena na Zapadnom Balkanu bilo je ili nezaposleno ili izvan radne snage. Oslobađanje potencijala polovine stanovništva nije samo moralna obaveza, to je ekonomski i sigurnosni imperativ. Dakle, zapošljavajte žene, promovišite žene i ulažite u žene – to je naša budućnost, naša jedina budućnost“, rekla je Bregu.

Ona je kazala da Zapadni Balkan nije bogat region i da je zato potrebno da svi doprinesu da naše ekonomije stanu na noge.

„Našem regionu su danas više nego ikad ranije potrebni vješti muškarci i žene koji će nam uliti snagu i nadu. Vjerujem da naša društva postaju bolja kada muškarci i žene sarađuju na jednakom nivou radi zajedničkog dobra. Ekonomsko osnaživanje žena nije neka igra u kojoj su žene te koje pobjeđuju, a muškarci gube. Ne, ekonomskim osnaživanjem žena osnažuju se i naša društva,“ zaključila je Bregu.

Pomoćnica generalnog sekretara i administratora UNDP-a i direktorica Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjana Špoljarić Egger, rekla je da ta inicijativa obuhvata ključne tematske oblasti, odnosno takozvane „pokretače promjena“.

„Ona predstavlja stratešku viziju i definiše aktivnosti na jačanju ljudskog kapitala žena, čije je učešće i vođstvo u privredi od ključne važnosti za inkluzivan društveno-ekonomski razvoj“, kazala je Špoljarić Egger.

Viši stručnjak za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjsko djelovanje, Clive Rumbold, pozdravio je inicijativu i istakao da pitanja ekonomskog osnaživana žena u regioni čine srž pristupanja Evropskoj uniji.

On je dodao da je ograničeno učešće žena u privredi u regionu prepreka ekonomskom rastu i dugoročno gledano predstavlja prelomnu tačku, naročito kao dio plana oporavka od COVID-19.

Rumbold je istakao značaj nedavno usvojenog Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište čiji je cilj da se maksimalno iskoriste potencijali uklanjanjem prepreka trgovini i ekonomskom rastu.

Koordinatorka za jednakost u Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju i za romsku politiku Evropske komisije, Marta Garcia Fidalgo, rekla je da je pristup predstavljen u okviru te inicijative dobitna kombinacija.

„Samo zajedničkim, koordinisanim radom možemo ostvariti stvarni napredak na terenu“, kazala je Fidalgo.

Iz RCC-a su kazali da nova zajednička inicijativa Savjeta i UNDP-a postavlja zadatak ekonomskog osnaživanja žena na Zapadnom Balkanu.

Oni su naveli da je u okviru inicijative postavljeno pet glavnih prioriteta.

„Povećanje ženskog preduzetništva, smanjenje rodnih razlika u digitalizaciji i nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, priznavanje i preraspoređivanje neplaćenog rada i ulaganje u njegu i zaštitu, promocija žena na rukovodećim mjestima i promocija pristupa dostojanstvenom radu“, kazali su iz RCC-a.

Dodaje se da je među prioritetima i transformacija javnog i privatnog sektora radi postizanja rodne ravnopravnosti“, navodi se u saopštenju.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja