Potpuna zakonska zaštita Stare masline na Mirovici je neophodna

 Potpuna zakonska zaštita Stare masline na Mirovici je neophodna

Stara maslina na Mirovici, simbol multikulturalnosti, Foto: Privatna arhiva

Stablo Stare masline na Mirovici u Baru, za koje se smatra da je proslavilo 2250. rođendan, najstarije je stablo svoje vrste u Evropi i jedno od najstarijih u svijetu. Stara barska ljepotica, kako je mnogi maslinari zovu, uskoro bi trebalo da dobije i status zaštićenog prirodnog dobra. Ovim povodom, razgovarali smo sa predsjednikom Društva maslinara Bar Ćazimom Alkovićem.

Ćazim Alković, Foto: Privatna arhiva

Zaštita Stare masline u skladu sa aktuelnim Zakonom o zaštiti prirode važna je, ističe na početku razgovora za Portal Bar Alković, sa više aspekata.

“Prvenstveno, Stara maslina je prirodno dobro neprocjenjive vrijednosti i njena potpuna zaštita je bila neophodna. Bez obzira što Barani i svi gosti prema Staroj maslini imaju posebno poštovanje i poseban odnos bilo je neophodni i zakonski urediti njen status. Društvo maslinara Bar je aktivno učestvovalo u pripremi studije odnosno sve raspoložive informacije i saznanja je dostavilo obrađivaču”, uvodi nas u priču predsjednik Društva maslinara Bar.

Ovo udruženje je bilo jedan od partnera na projektu koji je u Crnoj Gori realizovala međunarodna organizacija UNIDO, a u sklopu kojeg je tokom 2014. i 2015. godine u Baru i Ulcinju utvrđivana starost za 50 stabala masline – 25 iz Bara i isto toliko iz Ulcinja.

“Utvrđivanje starosti je radio univerzitet iz Istanbula i tada 2015. godine je naučno potvrđeno da je Stara maslina stara 2245 godina”, podsjeća Alković.

Detalj sa prve javne berbe plodova sa Stare masline, Foto: Privatna arhiva

Zanimljivo je i manje poznato da su stabla koja okružuju staru ljepoticu na Mirovici, kako je Alković naziva, takođe stara po više stotina godina.

“Za veći dio barskih maslinjaka se može reći da su muzeji prirodnih znamenitosti i vrijedni su pažnje. Tokom pomenutog istraživanja starosti potvrđeno je da u Pelericama u privatnom vlasništvu maslinara Vebije Abazovića još uvjek opstaje i obilno rađa maslina stara 2056 godina. U mjestu Komina u između plaza Veliki pijesak i Utjeha rastu veoma stare masline koje obimom ne zaostaju za Starom maslinom na mirovici. Nažalost, zbog tadašnjeg nesporazuma za ta stable nije vršeno utvrđivanje starosti, a sigurno bi bilo veoma zanimljivo znati koliko su stare. Takođe, maslinarski kompleks Džidžarin je nadaleko poznat kao veoma stari maslinjak i može se reći da je svako stablo posebno vrijedno i lijepo”, kaže Alković.

Ove godine prvi put je upriličena javna i kontrolisana berba plodova sa Stare masline, koja je, inače, na čuvanje povjerena Društvu maslinara od strane JP Kulturni centar Bar.

“Društvo maslinara Bar je od strane rukovodstva JP Kulturni centar prepoznato kao ozbiljan partner i organizacija koja može kompetentno da se brine o Staroj maslini i primjenjuje sve agrotehničke mjere. Krajem protekle zime sklopljen je i ugovor o održavanju Stare masline. Društvo je kontinuirano sprovodilo sve mjere počevši od rezidbe , preko “liječenja” paunovog oka i olovne bolesti, prihrane preko lista i zemlje te zaprašivanja i borbe protiv muve masline. Pravovremenom i posvećenom brigom o Staroj maslini ostvareni su ozbiljni rezultati. Stara maslina je izuzetno dobro rodila, mnogi kažu bolje nego ikad. Odlučeno je da berba bude javna imkontrolisana, da se pozovu svi zainteresovani maslinari i građani”, kaže Alković.

Stara maslina je ove godine rodila bolje nego ikad, Foto: Privatna arhiva

Berbi su uz mnogobrajne građane prisustvovali i učestvovali u njoj predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, potpredsjednik Opštine Radomir Novaković Cakan, te najmlađi i najstariji registrovani maslinar Marin Šaltić i devedesetčetvorogodišnji Adem Šabović. Sa Stare masline je ubrano 85,80 kg maslina i proizvedeno 5,9 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

“Namjera Društva maslinara Bar je bila da čitav proces održavanja Stare masline, te njene kontrolisane berbe bude i edukacija za barske maslinare i uljare. Maslinari i uljaru su naučili veoma važnu pojedinost, a to je da ozbiljna posvećenost, znanje i tradicija daju posebne rezultate”, navodi naš sagovornik.

Ulje napravljeno od plodova sa Stare masline na Mirovici do sada je isključivo korišteno za protokolarne poklone, i nije prodavano. Takav poklon dobio je i princ Čarls, podsjeća Alković.

“Ulje od Stare masline do sada nije prodavano, ono je korišćeno isključivo za protokolarne poklone. Određeni  maslinari, za čija je stable utvrđivana starost, kao što je maslinar Vebija Abazović prodavali  su svoje ulje i za barske uslove postizali astronomske cijene. Pored princa Čarlsa zna da su jednu bocu barski maslinari odnjeli gradonačelniku Vodnjana u Istri. Vodnjan i Bar su sada gradovi pobratimi”, podsjeća Alković.

U svom, dužem od dva milenijuma, životu Stara maslina pretrpjela je mnoga oštećenja i, kako naš sagovornik dodaje, možemo samo da zamišljamo što se sve dešavalo tokom njenog bitisanja.

“Poznato je da je oštećena u požaru što se i sada može vidjeti. Barski maslinari smatraju da su joj opterećenje i betonski “okovi” koji je okružuju i predložili su da se napravi revizija urbanističkog projekta”, ističe Alković.

Za Staru maslinu vezane su mnoge legende. Poznate su one o obavezi budućeg mladoženje da zasadi nekoliko stotina sadnica i prokletstvu onog ko naumi da je na bilo koji način ošteti. Alković podsjeća na još neke.

“Jedna od legendi je da posjetioci koji imaju neispunjene želje zamisle želju i hodajući oko masline naprave određen broj krugova . Takođe, Stara maslina je na Mirovici i pod njom su se izmirile mnogobrojne familije u prošlosti”, kaže naš sagovornik.

Kuća maslina uskoro će otvoriti svoja vrata, Foto: Privatna arhiva

Alković se osvrnuo i na turističku valorizaciju ovog stable, istakavši da prostora za dalju valorizaciju ima.

“Sigurno ima prostora za još bolju valorizaciju Stare masline, prvenstveno turistički, a i promocijom kulture i tradicije Bara i Crne Gore, te u svrhe naučnih istraživanja. Društvo maslinara kroz stručne radove Staru maslinu i Bar promoviše na skupovima u regionu, pa i na konferencijama koje okupljaju istraživače iz cijelog svijeta. Prostor u njenom okruženju treba iskoristit za realizaciju mnogobrojnih manifestacija kojim aće se promovisati vrijednosti Stare masline i maslinarstva u Baru i Crnoj Gori, a i sve druge prirodne i kultorno istorijske vrijednosti našeg kraja”, kaže Alković.

Uskoro će, podsjeća naš sagovornik, biti otvorena i vrata Kuće maslina, koja će biti dom za ne samo barske, već i za maslinare sa svih kontinenata, i koji će u tom prostoru moći da razmjenjuju znanje i iskustva.

“Projekat izgradnje Kuće masline je veoma značajan kako za barske tako i za sve crnogorske maslinare. Izgradnjom Kuće maslina potvrđuje se status Bara kao centra crnogorskog maslinarstva. Uz to što će biti centar maslinarstva Kuća maslina će biti i sadržaj koji će turisti rado posjećivati i gdje će imati priliku da kupe autohtone proizvode Crne Gore, i to ne samo vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje već sve drugo što karakteriše Crnu Goru. Sertifikovani senzorski ocjenjivači će vršiti stručnu prezentaciju načina degustacije maslinovih ulja”, objašnjava naš sagovornik.

Kuća maslina, budući dom za maslinare svih država, Foto: Privatna arhiva

 Centralni dio Kuće maslina će zauzimati manji pogon za preradu maslina koji će služiti za edukaciju maslinara i uljara odnosno pogon gdje će se isključivo proizvoditi vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje.

“Plodovi pokupljeni sa zemlje i oštećeni plodovi maslina se u ovom pogonu neće prerađivati. Uz pogon biće postavljena i prezentacija maslinarstva Bara i Crne Gore kroz istorijske peride onako kako se razvijalo do današnjih dana. Obzirom da barski maslinari značajnu pažnju polažu na edukaciju u Kući maslina će biti sala ze edukaciju i druge skupove gdje će svoje mjesto naći i drugi poljoprivredni proizvođači koji žele da se edukuju i napreduju usvojem poslu. Uz sve navedeno biće tu i administrativni prostor odnosno kancelarije za upravljanje Kućom i drugim sadržajima”, zaključio je Alković.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja