Postavljanje video nadzora podržava većina anketiranih Barana

 Postavljanje video nadzora podržava većina anketiranih Barana

Prema  anketi koju je radio Portal Bar u proteklih 15 dana, na pitanje „Da li podržavate postavljanje video nadzora na ulicama Bara“, potvrdno je odgovorilo 88 odsto građana, dok 12 odsto anketiranih ovaj projekat ne podržava, potvrđuju rezultati ankete.

Ugradnja kamera za video – nadzor  u Baru počela je 1. decembra. U prvoj fazi, predviđeno je postavljanje video nadzora na 21 poziciji, uglavnom  na saobraćajnicama u rubnom području gradskog jezgra, i u samom gradu. Planirano je da prva faza bude završena do kraja kalendarske godine.

Inače, na teritoriji opštine Bar je planiran video nadzora na 36 pozicija, a kompletan projekat će biti realizovan kroz dvije faze. Druga faza  predviđa pokrivanje rubnih djelova barske opštine.

Rezultati ankete Portala Bar

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore ovaj projekat realizuje u Podgorici, Baru i Budvi. Podaci koji se prikupljaju iz sva tri grada čuvaju se na centralnom serveru koji je u posjedu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Postavljanje video-nadzora na  javnim površinama pokrenuto je od strane MUP-a, kao pilot projekat „u cilju zaštite bezbjednosti građana, zaštite imovine, sprječavanja vršenja i otkrivanja krivičnih djela i prekršaja, pronalaženja počinilaca krivičnih djela i prekršaja, održavanja javnog reda i mira, obezbjeđivanja javnih okupljanja građana visokog bezbjednosnog rizika, obezbjeđivanja određenih ličnosti, objekata i prostora kao i održavanja komunalnog reda,  i zbog veće bezbjednosti učesnika u saobraćaju”.

Postavljanje video nadzora, kako je ranije kazao za Portal Bar sekretar Sekretarijat za razvoj opštine Igor Gojnić, je u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka i ličnosti.
 “Sve pozicije video-nadzora moraju biti vidno obilježene”, kazao je Gojnić.

Kako ispuniti anketu?

Ankete Portala Bar nalaze se na vidno označenoj poziciji na početnoj stranici. Svaka od anketa traje oko 15 dana i u fokusu ima pitanja od lokalnog značaja. Sa jedne adrese moguće je glasati jednom. Naredna anketa će na Portalu Bar biti postavljena sjutra.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još