Poslednji let, razlog da crnogorski piloti krenu trbuhom za kruhom u svijet – ostajemo li bez pilota?

 Poslednji let, razlog da crnogorski piloti krenu trbuhom za kruhom  u svijet  –  ostajemo  li  bez pilota?

Crnogorska nacionalna avio kompanija  zapošljava 30 pilota koji su stav Vlade o Montenegro erlajnsu  saznali u trenutku kad  i cjelokupna crnogorska javnost. Najava da će nova avio – kompanija početi sa radom za šest do devet mjeseci pilotima Montenegro erlajnsa  je dug  period za čekanje pa će posao tražiti na drugim kontinentima, saznaje Portal Bar.

 Zbog naglog prizemljenja aviona Montenegro erlajnsa  često smo u javnosti poslednjih dana čuli sintagmu – poslednji let. Upravo “poslednji let” mogao bi biti razlog da crnogorski piloti  krenu trbuhom za kruhom u svijet.

Je li Crna Gora na putu da ostane bez pilota ukoliko se bude čekalo šest do devet mjeseci tema je koja se otvara ovih dana.

Mnogi od 30 pilota Montenegro erlajnsa razmišljaju o napuštanju Crne Gore i zbog posla će se  vjerovatno seliti  u – Aziju, Australiju, Ameriku…  jer ove daleke destinacije imaju potrebu za kapetanima. Čekanje od pola godine, i u slučaju da su finansijski potpuno obezbjeđeni, za pilote je rizik jer jedan od zahtjeva inostranih avio kompanija je da pilot ima poslednji odrađen let u 90 dana (Last flight within 90 days).

Ovo je samo jedan, ali veoma  ozbiljan razloga za odlazak pilota koji su prije nekoliko dana saopštili da je njihova profesija “nestala u Crnoj Gori”. Piloti su  skeptični prema odluci  “eksprertske” vlade da ponovo osnuje nacionalnu avio-kompaniju.

Podsjetimo,  piloti Montenegro erlajnsa zatražili su u subotu sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i resornim ministrima, kako bi razgovarali o najavama Vlade da će ugasiti nacionalnog avio-prevoznika.

“Piloti  Montenegro erlajnsa su sve do  26.decembra 2020. godine, i pored teške finansijske situacije, kao i svih javno iznijetih stavova o poslovanju kompanije, koji su stvarali dodatni ‘pritisak’ na nas, profesionalno i odgovorno obavljali svoje letačke dužnosti prema utvrđenom planu”, saopšili su piloti MA u pismu premijeru.

– Smatramo da je najmanje što možete učiniti, organizacija sastanka Vas lično, Vaših ministara i naših predstavnika kako bi Vam argumentovano saopštili naše stavove, a i Vi nama Vaše, navodi se u pismu Sindikata linijskih pilota MA-a, kao i da odgovor premijera očekuju u najkraćem mogućem roku.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja