Portparolka Evropske komisije: Analiziraćemo usvojene zakone

 Portparolka Evropske komisije: Analiziraćemo usvojene zakone

Foto: N1

Evropska komisija je upoznata da je crnogorski parlament usvojio nekoliko izmjena zakona na zasijedanju 29. decembra i analiziraće konačne verzije usvojenih zakonskih amandmana u svjetlu ranijih rasprava i pruženih smjernica, kazala je Pobjedi portparolka EK Ana Pisonero Hernandez.

Ona je navela da EK smatra da reforma javne uprave, kao jedan od osnova procesa proširenja, ostaje prioritet, nadovezujući se na solidan rad i dostignuća koja su ostvarena u ovoj oblasti, uključujući snažnu finansijsku podršku EU.

“Evropska komisija očekuje da će sve izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima ostati u okviru Principa javne uprave i u skladu sa dobrom evropskom praksom. Depolitizovane i profesionalne javne institucije su od najveće važnosti za efikasnu, nezavisnu i uslužno orijentisanu javnu upravu, koja uživa povjerenje javnosti”, kazala je Pisonero Hernandez.

Istakla je da će Evropska komisija analizirati konačne verzije usvojenih zakonskih amandmana u svjetlu ranijih rasprava i pruženih smjernica.

Na četrvrtoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2020. godini, dana 29. decembra 2020. godine usvojeni su Zakon o izmjeni Zakona o radu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama, Zakon o izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koje je Đukanovićvratio je na ponovno odlučivanje Skupštini.

Juče je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sve usvojene zakone vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još