Portal Bar saznaje: Sveštenik Plamenac i njegov sin lišeni slobode

 Portal Bar saznaje: Sveštenik Plamenac i njegov sin lišeni slobode

Foto: Crkvena opština Bar

Sveštenik Jovan Plamenac i njegov sin Krsto lišeni su slobode danas, a na teret im stavlja krivično djelo povreda groba. Oni su osumnjičeni za skrnavljenja grobnice mitroplita Arsenija Plamenca u manastiru Gornji Brčeli („Manastir Petrovića“) . Portal Bar saznaje da će sveštenika Plamenca i njegovog sina sjutra saslušati nadležni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu Bar. 

Sveštenik Plamenac je danas saslušan u policiji u svojstvu građanina povodom incidenta koji se dogodio juče u manastiru Gornji Brčeli.  U crmničkom selu Brčeli dogodio se nesvakidašnji incident u subotu kada su mještani otkrili da je raskopana grobnica mitroplita Arsenija. Plamenca koji je sahranjen u porti manastira u Gornjim Brčelima. Za sada nema potvde da li je neko imao dozvolu za ekshumaciju.
Danas je u CB Bar pozvan je na razgovor sveštenik SPC Jovan Plamenac koji je dan ranije mještanima Brčela rekao: „To su kosti mom pretka i mogu da radim s njima šta hoću“, a snimak se pojavio in a društvenim mrežama.  
Manastir u Gornjim Brčelima poznat kao „Manastir Petrovića“ je zaštićeni spomenik kulture.

Mještani su u subotu primjetili da je oskrnavljen grob mitropolita Arsenija Plamenca koji tu počiva 300 godina. Oni su danas u 15 sati održali su protest „povodom skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca”. Učesnici protesta optužuju Srpsku pravoslavnu crkvu “da je preko popa Jovana Plamenca, neovlašteno i protivzakonito, čineći krivično djelo, prekopala grob mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve”. Učesnici protesta ističu da očekuju od nadležnih institucija “da otkriju krivca za ovo nedjelo” .

UP: Tužilac će se izjasniti o eventualnom postojanju još jednog djela

U međuvremenu Uprava policije (UP) je obavijestila javnost o ovom događaju.

„Budući da su, kako se sumnja, ova dva lica izvršili krivično djelo u krugu manastira, nakon izjašnjenja nadležnih institucija o statusu ovoga manastira kao kulturnog dobra, o tome će biti obaviješten nadležni državni tužilac koji će se izjasniti o eventualnom postojanju još jednog krivičnog djela u odnosu na osumnjičene“, ističe se u saopštenju.

Barska policija je 7. novembra obaviještena da je u mjestu Brčeli uništen nadgrobni spomenik u krugu manastira, te su preduzete mjere i radnje na rasvjetljavanju ovoga događaja. Prikupljena su obavještenja od više građana i crkvenih lica.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja