Porođaj u vrijeme pandemije: Prvi susret sa maskom i brži povratak kući

 Porođaj u vrijeme pandemije: Prvi susret sa maskom i brži povratak kući

Foto: The scientist magazine

Porođaj je jedan od najemotivnijih trenutaka u životu majki, praćen velikim strahom. U vrijeme pandemije, taj strah se duplira – majke se boje porođaja, ali i brinu o tome da se beba i ona ne zaraze. O tome kako sada izgleda porođaj u Opštoj bolnici Bar i koje su procedure koje očekuju trudnice, razgovarali smo sa našom sugrađankom koja se u barskoj bolnici porodila prošle godine.

Na osnovu iskustava prijateljica i poznanica, naša sagovornica kaže da se sama procedura prijema uoči porođaja bitno ne razlikuje u vrijeme pandemije. Jedine razlike jesu u tome što je neophodno nošenje maske i trudnice se prilično kraće oporavljaju u bolnici.

Osim stvari koje su inače u obavezi da ponesu sa sobom, poput higijenskih sredstava, pidžama, peškira, pelena i kozmetike za bebu, u vrijeme pandemije koronavirusa trudnice moraju spakovati dovoljan broj maski i dezinfekcionih sredstava.

“Maske i sredstva za dezinfekciju ne čekaju vas u bolnici. Podrazumijeva se da to imate već spakovano. Naravno, sestre vas opominju ukoliko masku ne nosite ili je nosite nepravilno, i ako redovno ne dezinfikujete ruke. Kada o maskama govorimo, očekivano je da sestre, kao što i jesu, budu jako rigorozne i o tome vode računa”, počinje razgovor naša sagovornica.

Kako dodaje, imala je sreću da bude sama u sobi, pa bi trenutke samoće koristila da od maske, barem na nekoliko minuta, odahne.

“Iskreno, više puta su me i medicinske sestre opomenule, ali dešavalo se da nakon CTG-a ostanem bez vazduha, skinem masku, a one me opomenu da je dignem. Iskreno, s obzirom na to da sam bila sama u sobi tri dana  – koliko sam zadržana nakon carskog reza, koristila sam trenutke kada sestre ili doktori nijesu u sobi da budem bez maske“, iskrena je naša sugrađanka.

Značajna razlika jeste vrijeme koje nakon porođaja trudnice provedu u bolnici.

„Ako su bebi i majci svi nalazi dobri, a porođaj je bio prirodnim putem, oni dobijaju otpusne liste već sjutardan. Ja sam se porodila carskim rezom oko 9 ujutru, tako da sam treći dan bila kući“, kaže naša sagovornica.

Baby friendly program, koji je i prije pandemije bio važeći u Opštoj bolnici Bar, aktuelan je i sada.

„Bebicu sam vidjela kratko oko podne, nakon porođaja, i doveli su mi ga na sat vremena predveče. Drugi i treći dan smo maltene cijele proveli zajedno, iako nije tokom noći spavao sa mnom“, kaže naša sagovornica.

Na kraju, naša sugrađanka kaže da ne može reći da je prezadovoljna brigom i njegom koji su joj pruženi u Opštoj bolnici Bar, posebno imajući u vidu činjenicu da je prvorotka, i dodaje da se majkama koje prvi put rađaju mora posvetiti veća pažnja.

„Sama sam bila u sobi sva tri dana. Sestre su dolazile da mi daju terapiju,  donesu bebu  i da mi daju bocu za sina. Ne mogu reći da sam prezadovokjna brigom i njegom koja mi je, kao prvorotki, pružena u bolnici. Bitno je, naravno, da smo živi i zdravi došli kući. Ipak, moja zamjerka je sledeća – smatram da na porodilje kojima je to prvo dijete sestre treba više da obrate pažnju, da im objasne oko bebice šta i kako, a ne – „Presvuci ga, nahrani ga i to je to“. Treba malo više pažnje prvorotkama da se posveti. Ovo je moje prvo dijete i naravno oko bebe nisam znala ništa – ni kako se pravilno drži, ni kako da reagujem kada se zagrcne, što se i dešavalo. Imala sam strah uoči porođaja, ali sam u bolnicu došla uvjerena da ću imati maksimalnu pomoć. Nažalost, nijesam se osjećala dovoljno sigurno“, zaključila je naša sagovornica.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još