Porodice preminulih od Kovid 19 u Opštoj bolnici Bar očekuju da će tužilaštvo formirati krivični predmet

 Porodice preminulih od Kovid 19 u Opštoj bolnici Bar očekuju da će tužilaštvo formirati krivični predmet

Porodice preminulih pacijenata od posljedica koronavirusa očekuju da će nadležno državno tužilaštvo po službenoj dužnosti, formirati krivični predmet radi utvrđivanja odgovornosti i eventualnih propusta u liječenju oboljelih od Covid 19 koji su preminuli u Opštoj bolnici Bar.

Danas okupljeni ispred Opšte bolnice Bar, članovi porodica preminulih, mišljenja su da veliku odgovornost snosi menadžment ove zdravstvene ustanove, prethodni čelnici Ministarstva zdravlja, inspekcije “koje nisu dobro obavile svoj posao”.

Foto: B. Dabić

Menadžentu Opšte bolnice Bar, nadležnim ministarstvima, i novoformiranom NKT-u- porodice će uputiti dopis u kome traže odgovore na brojna pitanja i očekuju odgovore do sljedeće srijede kada su najavili ponovno okupljanje.
Porodice povezuje zajednička bol zbog gubitka najmilijih i zato su odlučili da se okupe i ukažu na “propuste” kako niko od sadašnjih i budućih pacijenata ne bi prošao kao članovi ovi porodica.
„Zdravstveni radnici rade najhumaniji i najodgovorniji posao, ali isto tako nisu svi dovoljno ni edukovani, niti spremni da rade u Kovid bolnici. Nije sramota reći da nešto ne možeš, ili ne znaš i obratiti se kolegi za pomoć. Humanije je napustiti neku poziciju kojoj nisi dorastao, nego svaljivati grijeh i optužbe na građane. Smatramo da je nešto u menadžmentu Opšte bolnice zakazalo, a kao rezultat toga imamo ovoliki broj smrtnih slučajeva, i smatramo da kao građani treba da digmeno glas i omogućimo drugim ljekarima da liječe bolesnike u Baru“, kazala je Milanka Kruta dodajući “građani ne žele da prebrojavaju mrtve i koliko je mladih ljudih izgubilo život”.

Foto: B. Dabić

„Kao porodice preminulih nećemo praštati smrt svojih najmilijih, zato što je neki ljekar odlučio da kaže – ‘Kasno je došao’. Tražićemo od nadležnih da postave novi tim koji će imati sve potrebne kvalifikacije za liječenje kovid bolesnika. Sigurni smo da bi bilo mnogo više preživjelih da sistem bolnice funkcioniše kako treba“, istakla je Kruta.
Okupljeni naglašavaju – Ako se pacijentu ne može pružiti adekvatno liječenje na nivou sekundarne zdravstvene ustanove – Opšte bolnice Bar onda je tim ljekara u obavezi da ih uputi na dalje liječenje.
Smrt najbližeg u životnoj snazi, sama po sebi je tragična i teška, a porodicama je bol nepodnošljiviji kada nemaju odgovore na brojna pitanja.

Tijana Kruta, kćerka preminulog Gorana Krute, navodi da potpisnici posmrtnog pisma tvrde da je bio priključen na respirator.
„Mene zanima koja vrsta intubacije je izvršena, kazala je Tijana navodeći još dilema po pitanju liječenja njenog oca, ali od ljekara odgovor nisu dobili. Tijana je mišljenja da ljekar pacijentu treba biti podrška, uputiti lijepu riječ jer pacijentima u tim trenucima bolesti i strahova to mogo znači. Porodica je, navodi Tijana, od doktora naišla na “otpor i veliku aroganciju”.
„Uzdamo se u novo Ministarstvo zdravlja da će promjeniti nešto u Opštoj bolnici Bar na dobrobit pacijenata“, kazala je Tijana Kruta.

Foto: B. Dabić

Podsjetimo, prošle sijede bili su članovi porodica Gorana Krute (48) iz Bara i Lazara Želalića (61) iz Herceg Novog, dvojice preminulih pacijenata od Covid 19 . Danas je na protestnom okupljanju bilo više porodica.
Dragan Popovski je izgubio majku i došao je da podrži protest. On navodi da je porodica molila da njegovu majku iz Opšte bolnice Bar prebace u Klinički centar.
„Odugovlačilo se, došlo je do komplikavcija i uz put, a kad su majku hospitalizovali u KC CG bila je na respiratoru, na žalost preminula je u 60-toj godini života“, kazao je Popovski.
Porodica Želalića navodi da su ispred Opšte bolnice Bar zbog svakog narednog pacijenta “da učinimo sve što možemo da nikome ne ponovi ono što se našim najmilijim desilo”.

„Nastavljamo dalje, i nadamo se da će se stanje u Opštoj bolnici Bar promjeniti, kazali su članovi porodice Želalić dodajući da ih niko nije kontaktirao od prošle srijede i da do sada postoji samo “ćutanje” od strane nadležnih.

Bobana Želalić kaže da druge porodice koje prolaze kroz ove patnje navode u porukama muke koje su ih zadesile.
Porodica Pepeljak koja se danas pridružila protestu je ogorčena jer je ODT Bar odbacilo krivičnu prijavu koju su podnijeli nakon smrti člana njihove porodice koji je preminuo u 50-toj godini života.
Pitanja za koja smatraju da ih je neophodno što prije riješiti porodice preminulih pacijenata od
posledica koronavirusa uputili su menadžentu Opšte bolnice, nadležnim ministarstvima, i
novoformiranom NKT-u-. Pored ostalog navode:

”Pod kojim protokolima se određuje kad je kovid bolesnik za intenzivnu njegu, ko je za liječenje u Kliničkom centru Crne Gore, kada su iz Opšte bolnice Bar poslednjeg pacijenta uputili u KC CG, i je li tada već bilo kasno, kome treba u startu odraditi skener i koliko puta se radi RTG bolesnicima jer imao informacije da je mnogima rendgen odrađen četvrti dan po
prijemu, zašto se teži bolesnici detaljno ne nadgledaju, zašto familija nema uvid u medicinsku
dokumentaciju i ko ima pravo na to. Ko određuje na osnovu kojih parametara je pacijent za KC. Koliko je pacijenata do sada stavljeno na respirator i koliko njih je preživjelo, ko ih stavlja na respirator”….neka su od pitanja koja su navele porodice ističući da svaki pacijent ima pravo na informacije o njegovom zdravlju, kao porodica.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja