Popuštanje mjera u Baru: Otvaraju se bašte kafića, produženo radno vrijeme prodavnica i vrijeme boravka na otvorenom

 Popuštanje mjera u Baru: Otvaraju se bašte kafića, produženo radno vrijeme prodavnica i vrijeme boravka na otvorenom

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila je nove mjere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa. Novi set mjera uključuje i promjenjene propise za teritoriju opštine Bar. Tako će nezastakljene bašte ugostiteljskih lokala biti otvorene do 21 čas, uz obavezu držanja distance između stolova od 1,5 metara, dok će za istim stolom moći da sjede najviše dva gosta. Takođe, radno vrijeme malih trgovina produženo je do 21 čas, a produžava se i vrijeme slobodnog kretanja. Građani će tako, najmanje do 9. aprila, do kada će na snazi biti novi set mjera, moći da borave na otvorenom do 22 časova, a zabrana će, kao i do sada, važiti do 5 sati ujutru.

Ove mjere se, osim na Bar, odnose i na Podgoricu, Kotor, Mojkovac, Andrijevicu, Pljevlja, Berane, Ulcinj i Cetinje.

„Muzika u baštama, kao i u ostalim ugostiteljskim objektima na teritoriji cijele države, nije dozvoljena. Veoma je važno da nas ugostitelji razumiju. Ova dozvola rada odnosi se na one bašte koje nijesu zastakljene, dakle, one koje su na otvorenom i imaju normalno protok vazduha“, preecizirala je ministarka Borovinić Bojovič.

Tržni centri ostaju zatvoreni do 9. aprila, zabrana međugradskog saobraćaja ostaje na snazi, a mjere u ostalim opštinama ostaju nepromijenjene, kao i uslovi ulaska u Crnu Goru, naglasila je Borovinić Bojović.

Raduju, kako je kazala, podaci o popunjenosti bolničkih kapaciteta. Prema trenutnim podacima, popunjeno je 66,7 odsto kapaciteta na teritoriji cijele države.

„Svi smo svjedoci da je ukupan broj zaraženih u padu, i da on sada iznosi ukupno ispod 7 hiljada, tačnije 6549, na datum 28. 03. Sa 12 hiljada koliko smo imali u novembru sada je za 5 hiljada i više manji. Takođe je veoma važno dapojasnimo zlonamjernu informaciju o tome da se broj testiranih smanjio za 13 odsto. Broj onih koji su imali simptome, potrebu ili razlog je manji. Broj testiranih u privatnim laboratorijama je manji. Što se tiče testiranja potrudili smo se da broj bude velik i da broj testova kojim raspolažemo bude takva da obezbijedi veliko i kontinuiran testiranje. Ovog pravila, principa, držaćemo se ubuduće, testova ima dovoljno“, navela je Borovinić Bojović.

“Po posljednjoj analizi Džon Hopkins instituta uspješnost liječenja u CG veća nego u nekim razvijenim zemljama širom svijeta. Stopa umrlih je 1,4 %. Poređenja radi zemlje razvijenije od nas imaju veću stopu, dodala je ona Borovinić Bojović.

“Borba je neprestana, i dalje traje“, poručuje ona.

“Moramo zajednički shvatiti ulogu svakog pojedinca u ovoj epidemiji. Apelijem da se prijave građani za vakcinaciju i da budu apsolutno sigurni da je svaka vakcina na raspolaganju u CG sigurna, efikasna, bezbjedna, kvalitetna…“, navela je ministarka zdravlja.

Javnosti su se obratili Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja, Ljiljana Radulović, direktorica Kliničkog centra Crne Gore, Marija Božović, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje i Martin Ćalasan, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još