Pogoršana epidemiološka situacija u Ostrosu, zatvaraju se škola i pijaca

 Pogoršana epidemiološka situacija u Ostrosu, zatvaraju se škola i pijaca


 
Pogoršana epidemiološka situacija u Ostrosu, oko 30 inficiranih koronavirusom u ovom dijelu barske opštine razlog su za uvođenje restriktivnih mjera, kako bi se spriječilo dalje širenje infekcije. Ministarstvo prosvjete je dalo saglasnost da se usljed pogoršane epidemiološke situacije zatvori škola, i da se nastava u narednih 14 dana organizuje online.  

Danas je zasjedao Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje, u užem sastavu, kojim predsjedava predsjednik Opštine Dušan Raičević

„Prioritet Opštine i Tima je zaštita zdravlja svih naših sugrađana. Zato su sada sve snage usmjerene prema Krajini, koja je do 21. oktobra bila gotovo bez oboljelih. Brojka od skoro 30 inficiranih krajnje upozorava i Tim, kao i Opština Bar su spremni da maksimalno pomognu“, kazao je predsjednik Tima i barske opštine Dušan Raičević.
Na predlog predsjednika Opštine donijeta je odluka da od srijede bude zatvorena pijaca u Ostrosu, kao i da se svakodnevno pere i dezinfikuje glavna ulica u ovoj mjesnoj zajednici.
Direktorica Doma zdravlja dr Branka Purlija informisala je Tim da je u Ostrosu otvorena COVID ambulanta, u kojoj će uz dr Ganimetu Hodžu volontirati još dva ljekara, a danas je još jedan doktor izrazio spremnost da pomogne i priključi se kolegama u Ostrosu. Ambulanta je opremljena svim potrebnim medicinskim materijalom, zaštitnom odjećom, a dostavljeni su i antigen testovi.
Predsjednik MZ Ostros Bećir Berjašević rekao je da je jedan od najvećih problema transport bolesnika do bolnice u Baru.
Direktor Opšte bolnice Bar dr Dragoslav Tomanović kazao je da će nakon trijaže i procjene ljekara u ostroškoj Covid ambulanti, pacijenti vozilima bolnice ili Doma zdravlja, u svakom trenutku kada je to potrebno biti dovezeni u Bar.
Na inicijativu Predsjednika MZ Ostros Bećira Berjaševića, Ministarstvo prosvjete je dalo saglasnost da se usljed pogoršane epidemiološke situacije zatvori škola, i da se nastava u narednih 14 dana organizuje online.  

Na danasnjem sastanku donešen je zaključak da Komunalna policija u saradnji sa Upravom policije intezivira kontrolu poštovanja epidemioloških mjera u Ostrosu, sa posebnim akcentom na ugostiteljske objekte. Narednih dana policija će sprovoditi kontrolu lica koja bi trebalo da budu u izolaciji.
U saradnji sa Institutom za javno zdravlje i Domom zdravlja Bar izrađena su Uputstva za prevenciju od COVID- 19, na crnogorskom i albanskom jeziku. Uputstva će se dijeliti građanima na području MZ Ostros.  
Dr Ljiljana Jovićević je podsjetila da nije potrebno da svi iz porodice eventualno zaražene osobe budu testirani, ali da svi moraju biti izolovani. O svemu tome, naglasila je, odlučuju ljekari u ambulanti u Ostrosu, koji su u stalnom kontaktu sa Epidemiološkom službom barskog Doma zdravlja.
Crveni krst, navela je sekretarka, Zorica Crnčević, čiji su predstavnici od pocetka epidemije bili nekoliko puta u Krajini, spreman je, uprkos sve većim potrebama, da uputi pomoć u hrani i higijenskim preparatima ugroženom stanovništvu u ovom dijelu barske opštine.
Direktor Opšte bolnice dr Dragoslav Tomanović informisao je Tim da je u COVID centru trenutno na liječenju 76 inficiranih i da su svi sa teškom kliničkom slikom. On je kazao da se juče u gradu suočio sa poražavajucom slikom „dva svijeta“.
„Dok se u bolnici svi zaraženi bore za život i vazduh, kada sam izašao vani, vidio sam puno ljudi u gradu, na šetalistu, koji se ne pridržavaju osnovnih mjera o distanci i nošenju maski. Krajnje je vrijeme da shvatimo ozbiljnost situacije“, istakao je dr Tomanović.
Iz Tima za zaštitu i spašavanje pozivaju stanovnike Ostrosa na disciplinu i poštovanje preventivnih mjera, kao i da pruže podršku COVID ambulanti i medicinskom osoblju u borbi, u kojoj nam je važno da pobijedimo i sačuvamo svaki život.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

1 Comment

  • […] zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Ostrosu, juče je održan sastanak opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje, na kojem je odlučeno da će u cilju sprečavanja daljeg širenja zaraze, narednih 14 dana pijaca […]

Comments are closed.

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja