Podrška pacijentu slogan je jubilarnog 10. edukativnog Kampa za osobe sa dijabetesom

 Podrška pacijentu slogan je jubilarnog              10. edukativnog Kampa za osobe sa dijabetesom

Jubilarni, 10.  edukativni Kamp za osobe sa dijabetesom koji se tradicionalno održava  u Baru  počenje 27.avgusta i trajaće do 1 septembra,u  organizaciji NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti –Plavi krug Bar.

 Osnivač NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti –Plavi krug Bar dr Valentina Kalinić internista – endokrinolog na čiju inicijativu je počela realizacija jedinog  Kampa ove prirode u Crnoj Gori   kaže  da ovogodišnji Kamp će se održati pod sloganom   “Podrška pacijentu”.

Radionice su otvorenog tipa, a,dodatne teme  na 10.Kampu su  vezane za uticaj pandemije COVID 19  na dijabetes. Cilj nam je, kaže dr Klainić, da se  i osobe sa TP 1 kao i osobe sa TIP 2, skoncentrišu na stanje  dijabetesa jer pojavom korona virusa možda se   dijelom i zanemarilo ovo stanje kome se  zaista u kontinuitetu treba posvećivati.

Dr valentina Kalinić

-Velika je  uloga osobe sa dijabetesom  u lijčenju. Neophodna je konstantna samokontrola i regulacija šećera u krvi kako bi se dijabetes  “držao pod kontrolom”. U tome osobe sa dijabetesom učestvuju  95% dok ljekar  svega 5% i zato su edukacije neophodne, potrebne jer kada se osoba sa dijabetesom pridržava preporuka ljekara, struke  ima kvalitetan život. Kažemo sa dijabetesom se može doživjeti 100 godina, dobiti potomstvo, izbjeći komplikacije, kazala je dr Klainić

U dosadašnjim Kampovima  je edukaciju prošlo preko  250 osoba, uglavnom mlađe populacije sa dijabetesom TIP 1. Na njihovoj edukaciji  je radilo 30 –tak ljekara iz Crne Gore i zemalja regiona:  internisti endokrenolozi, dijetolozi, nefrolozi, neurolozi, ginekolozi…, kao i  psiholozi i profesori fizičke kulture. Kroz dosadašnje Kampove potvrdilo se da su dragocjene interaktivne radionice koje vode osobe sa dijabetesom, njihova iskustva sa terapijama, stilovi života koji rezultiraju  odličnom regulacijom. Inače, od početka Kamp ima međunarodni karakter.

Ovogodišnji petodnevni Kamp održaće se u hotelu “Princes” u Baru.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još