Počinju radovi na sanaciji operativne obale Volujica

 Počinju radovi na sanaciji operativne obale Volujica

Luka Bar je u 2020. godini nastavila investicioni ciklus, započet sredinom 2019. godine, sa ciljem minimalizacije ograničenja efikasnosti poslovanja u domenima lučke infrastrukture, lučke suprastrukture i lučke mehanizacije i ispunjenja preduslova za dalji razvoj djelatnosti, kao i povećanja stepena iskorišćenosti postojećih i razvoj novih kapaciteta. Ukupna vrijednost investicionih ulaganja je oko 10 miliona eura.

„Investicioni ciklus započet sredinom prošle godine je nastavljen u 2020. godini. Do polovine
decembra Luka Bar će u potpunosti realizovati plan koji je bio predviđen za tekuću godinu. Investicioni plan ima nekoliko segmenata, a dva su glavna: unapređenje tehnologije rada, odnosno nabavka mehanizacije i drugo – sklapanje ugovora i početak posla na rekonstrukciji bitnih infrastrukturnih projekata koji su morali da se modernizuju u kompletnom tom sistemu. Što se tiče dijela mehanizacije tu je nabavljen niz sredstava, od dizalice do sredstava za rad sa generalnim teretima, takozvanog slagača za kontejnere, sredstava mehanizacije za istovar vagona – specijalizovana mašina za istovar vagona i nabavke viljuškara različitih kategorija, sve je to realizovano i sredstva su u eksplataciji“, kazao je pomoćnik izvršnog direktora AD Luka Bar Deda Đelović, dodajući da očekuju još četiri viljuškara, tako da će planirana investiciona faza koja se odnosi na sredstva mehanizacije biti u potpunosti realizovana.

Đelović, foto: B. Dabić

Drugi segment investiranja vezan za infrastrukturu, je takođe, u potpunosti u skladu sa planom.

„Posljednjih dana avgusta potpisali smo ugovor za izvođenje radova na sanaciji operativne obale Volujica. Ugovor je vrijedan oko 5.000 000 eura. Naša očekivanja su da će izvođenje radova na sanaciji započeti prije Nove godine, a u toku su administrativne formalnosti koje prethode početku tih radova“, kazao je Đelović, ističući zadovoljstvo jer je realizovano ono što je planirano za 2020.godinu
Na objekatu operativne obale, objašnjava naš sagovornik, zbog uticaja agresivne sredine i perioda eksplatacije registrovana su određena oštećenja koja zahtjevaju sanaciju, odnosno rekonstrukciju. Za terminal Volujica sa stanovišta onoga što je trenutno stanje u Luci, kapaciteti i budući planovi, su vezani procentualno najveći dijelovi godišnjeg pretovara. Đelović ističe da je u tome i najveća dimenzija važnosti navedenog projekta.
„Zahvaljujući investicijama podignut je nivo tehničke opremljenosti i stvorli smo osnovu za unapređenje obima posla sa pretovarom kontejnera, rasutih i generalnih tereta da bi Luka kao složeni sistem mogla ići u korak sa zahtjevima korisnika“, naveo je Đelović.
Na osnovu raspoloživih poslovnih podataka i najave poslova do kraja ove godne, može se zaključiti da će, bez obzira na sve negativne okolnosti izazvane aktuelnom pandemijom, Luka Bar AD 2020. godinu okončati pozitivnim rezultatom i uspješnom realizacijom Biznis plana, zaključili su iz Luke Bar.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja