Pobjegao par iz Bitolja optužen za krađu iz hrama u Baru?

 Pobjegao par iz Bitolja optužen za krađu iz hrama u Baru?

Dvoje državljana Sjeverne Makedonije optuženih za krivično djelo teška krađa koje je počinjeno u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira  nisu došli na zakazano suđenje, u septembru u Osnovni sud Bar.

 Sudija Osnovnog suda u Baru Tamara Spasojević raspisala je potjernicu za  dvoje državljana Sjeverne Makedonije, saznaje Portal Bar.

 Na potjernici su Toni Petkovski (40) i Viktorija Grčeski (38), oboje iz Bitolja, optuženi   za krađu iz   Sabornog  hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, koja je bila u maju.

-Krivično vijeće Osnovnog  suda Bar  zbog kršenja izrečene mjere nadzora odredio je pritvor  optuženim za  krivično djelo teška krađa.  Izdata je potjernica za Petkovskim i Grečeski. Sud je donio rješenje da im se sudi u odsustvu. Određeni su branioci po službenoj dužnosti iz reda advokata,  kazala je postupajući sudija u ovom predmetu Tamara Spasojević, PR Osnovnog suda u Baru.

Na suđenje su uredno pozvani. Policija je sudiju obavjestila da se nisu toga dana javili ni u Centar bezbenosti što su bili u obavezi.

Pljačka sabornog hrama u Baru se dogodila  u noći između 22. i 23. maja ove godine. Nekoliko dana kasnije policija je uhapsila osumnjičene za ovo krivično djelo, par iz Bitolja.

Podsjetimo, u maju je bila   u toku  obustava rada advokata u Crnoj Gori i zbog nemogućnosti  da im se obezbjedi branilac, pušteni su  da se brane sa slobode.

Inače, dvoje državljana Sjeverne Makedonije su priznali da su obili i opljačkali Hram u Baru, kao još nekoliko crkvi u okolini Bara.

Petkovski je   provalio vrata Hrama  odakle su on i njegova partnerka  ukrali oko 15.000 eura, veći broj srebrnih lanaca i privezaka, dvije krune za vjenčanja i zlatno – srebrnu panagiju sa natpisom na poleđini, tablet. Nekoliko dana kasnije opljačkali su  crkvu u Crmnici, a osumnjičeni su i za pljačke u drugim vjerskim objektima, ne samo u Crnoj Gori već i susjednim državama.

Pripadnici Centra bezbjednosti Bar su pretresom apartmana u kojem su bili smješteni pronašli ukradene stvari.

– Policija je pretresom pronašla novac u iznosu od 15.000 eura, dio predmeta otuđenih iz Hrama i crkve veću količina cigareta, mobilnih telefona i lap top koji potiču iz drugih krivičnih djela izvršenih kako se sumnje počinjenih na teritoriji Bara, Herceg Novog i Republike Hrvatske – saopšteno je krajem maja iz uprave policije.

Nakon što su uhapšeni Osnovni sud u Baru donio je rješenje da im se  privremeno  oduzmu putne isprave i da se uvede obaveza javljanja policiji svakog ponedeljka u 10 sati.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još