Plaže uskoro spremne za prve goste, poštovaće se epidemiološke mjere

 Plaže uskoro spremne za prve goste, poštovaće se epidemiološke mjere

Ilustracija, Foto: Sergej Zabijako

Sve crnogorske plaže uskoro će biti spremne da prime prve turiste, što je već od prvog maja moguće na većini hotelskih kupališta. Zakupci će na plažama primjenjivati epidemiološke preporuke koje štite i goste i osoblje, a nadležni najavljuju pojačane kontrole tokom sezone, kao i zaključivanje novih ugovora za dvadesetak plaža koji su tokom procesa revizije u međuvremenu raskinuti.

Većina hotelskih plaža je otvorena tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika.

„Obzirom da smo bili sto odsto popunjeni, ona je zaista bila u punom kapacitetu popunjena“, kazala je direktorica hotela „Splendid“ Mirjana Mrkalj.

Uskoro se očekuje i otvaranje ostalih plaža, nakona saniranja posljedica nevremena, ali i korone.

„Plaža je obično bila otvorena prvog maja uvijek, međutim, ove godine malo kasnimo ali mislim da to neće uticati na dolazak gostiju“, kazao je zakupac plaže „Mogren 1“ u Budvi Robert Viola.

Potvrđuju to i predstavnici nadležnih institucija.

„Iskreno se nadamo, u stalnoj smo komunikaciji sa zakupcima, da su završne pripreme u toku, i da ćemo krajem mjeseca sigurno imati sve plaže spremne za predstojeću turističku sezonu“, kazao je
Vukašin Mijatović iz JP „Morsko dobro Crne Gore“.

Broj uređenih plaža i kupališta ostaće isti bez obzira na postupak revizije koji je u toku.

„Treba napomenuti da je došlo do raskidanja nekih 20-tak ugovora. Razlozi su razni, od toga da su zakupci u jednom dijelu odustali od tih ugovora, a sa druge strane imamo i slučajeve gdje postoje značajna kršenja ugovornih obaveza“, dodao je Mijatović.

U toku je tenderski postupak, kako bi se što prije izabrali novi zakupci a plaže učinile dostupne posjetiocima do kraja ovog mjeseca. Regularni ugovori o zakupu, koji važe još dvije godine, trenutno su u fazi anektiranja.

„Suština je da svi ugovori ističu 2023. godine kada će doći do ponovnog postupka tj. pripreme tenderskih postupaka, gdje će svi zainteresovani biti u mogućnosti da sudjeluju u ponovljenim tenderima“, navodi Mijatović.

Mjerama podrške građanima i privredi obuhvaćeni su i zakupci plaža.

„To su 50 odsto umanjenje zakupnine za ovu turističku sezonu“, precizirao je Mijatović.

Turisti će biti bezbjedni na crnogorskim plažama. Uputstva su jasna.

„Ono što je jedino zbog epidemioloških mjera dodato, to je dezinfekcija ležaljki poslije svakog korišćenja od strane gosta“, kazala je direktorica hotela „Splendid“ Mirjana Mrkalj.

„Ležaljke će morati biti na dozvoljenoj udaljenosti jedna od druge. Sredstva za dezinfekciju koja će morati biti na stolovima. Personal koji će morati nositi maske“, dodao je zakupac plaže „Mogren 1“ Robert Viola.

Iz Morskog dobra najavljuju pojačane kontrole tokom turističke sezone ali i javnost službenih zabilješki o uočenim nepravilnostima.

TVCG, Svetlana Popović Vujotić

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još