Pitanja za premijera: O tužilačkim zakonima, manjinama, ANB-u…

 Pitanja za premijera: O tužilačkim zakonima, manjinama, ANB-u…

Premijerski sat biće održan preksjutra, a poslanici će predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića pitati o tužilačkim zakonima, zastupljenosti manjina u državnoj upravi, vršiocu dužnosti direktora ANB-a- Prenos ćete moći da pratite na novom Parlamentarnom kanalu.

Predsjednik Kluba poslanika DF-NSD, DNP, UCG, RP Slaven Radunović pitaće premijera zašto je Vlada, potpuno izvan svojih ustavnih nadležnosti, tražila mišljenje Venecijanske komisije o predlogu zakona o izmjenama i dopunama tužilačkih zakona predloženih od strane grupe poslanika, kada “sami poslanici to nisu smatrali za potrebno, čime se grubo umiješala u rad druge grane vlasti i njenu osnovnu, zakonodavnu funkciju”.

“Zašto ste tim činom dali doprinos dodatnom unižavanju najvažnije grane vlasti i urušavanju suvereniteta države i njenih građana, koketirajući sa mogućnošću da neko drugi njihovim izabranim predstavnicima nameće na koji način da se izbore sa gorućim problemima u svojoj zemlji, iako je jasno da niko drugi bolje ne poznaje suštinu i ‘istoriju bolesti’ u crnogorskom društvu, pa ne može predložiti efikasniju ‘terapiju’” pitaće Radunović.

Šef Kluba poslanika DF-PZP Branko Radulović pitao je premijera da li su on i Vlada za punu demontažu totalitarnog i kriminogenog režima, potpuno preispitivanje prošlosti i efikasnu i optimalnu izgradnju pravne, funkcionalne, prosperitetne i evropske Crne Gore ili nijesu.

Premijeru će pitanje postaviti i šef poslaničkog kluba BS Ervin Ibrahimović kojeg zanima da li Vlada na čijem je čelu Krivokapić vodi računa o srazmjernoj zastupljenosti manjina u državnoj upravi i privrednim društvima u kojima je država većinski vlasnik.

“Koliko je pripadnika manje brojnog naroda imenovano u njima na rukovodećim mjestima od 4. decembra od kada ste na čelu Vlade?”, pitanje je Ibrahimovića.

Predsjednika Kluba poslanika SD Ivana Brajovića interesuje kako premijer i Vlada koju predvodi u narednom periodu planiraju da se suoče sa katastrofalnom epidemiološkom situacijom u državi.

“Što Vi i Vlada koju predvodite planirate da uradite na smanjenju tenzija i podjela u društvu koje su eskalirale u Crnoj Gori nakon 30. avgusta?”, zanima Brajovića.

Šef poslaničkog kluba SDP-Albanska koalicija “Jednoglasno” Raško Konjević pitaće premijera da li će predložiti Vladi razrješenje v.d. direktora ANB zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka člana 26, stav 4, kao i osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 369 Krivičnog zakonika.

“Da li ste zadovoljni radom organa za sprovođenje zakona u prvih 100 dana rada Vlade i kako u tom svijetlu komentarišete negativno mišljenje Venecijanske komisije na izmjene tužilačkih zakona koje je ministar pravde radio sa predstavnicima parlamentarne većine?”, pitanje je Konjevića.

Predsjednik poslaničkog kluba SNP-a Dragan Ivanović pitaće koliko je u vremenu od 30. avgusta do 4. decembra, u periodu tehničkog mandata bivše Vlade, na čijem je čelu bio Duško Marković, zaposleno građana u ministarstvima, agencijama i javnim preduzećima čiji je vlasnik država Crna Gora.

Šef poslaničkog kluba DPS-LP Danijel Živković kaže da smo od velikih obećanja, koja su se mogla čuti u ekspozeu premijera i mnogim javnim nastupima predstavnika vladajuće većine nakon 100 dana dobili rezultate koji su alarmantni zabrinjavajući.

“Šta je razlog što je Crna Gora za nepuna četiri mjeseca u svakom smislu nazadovala, što je epidemija eskalirala i izmakla kontroli nadležnih, što do danas nije donesen ni Plan i program rada Vlade, što nije usvojen budžet, što se obećana “transparentnost” rada svela na Tviter objave i pres konferencije bez prisustva novinara, što je umanjen ugled u međunarodnoj zajednici, o čemu svjedoće oštre opomene koje učestalo nova vlast dobija sa raznih adresa. Da li se osjećate odgovornim što je stabilnost Crne Gore gotovo na osnovu svih parametara ugrožena, što se mnogi procesi odvijaju stihijski, bez sposobnosti Vlade da ih kontroliše?”, pitaće Živković premijera.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još