Pitalište: Kreativni onlajn kutak za osnovce

 Pitalište: Kreativni onlajn kutak za osnovce

Fejsbuk stranicu „Pitalište“  pokrenule su u martu prošle godine, ubrzo nakon zatvaranja škola zbog pandemije izazvane virusom COVID – 19, pedagog, psiholog i logoped u Osnovnoj školi “Blažo Jokov Orlandić”. Početna ideja je bila održavanje kontinuiteta komunikacije i podrške učenicima i roditeljima u vrijeme potpunog zatvaranja škola, ali su autorke ubrzo počele da u ovu priču unose drugačiju dinamiku. O “Pitalištu” – ideji i temama kojima se na ovoj Fejsbuk stranici bave, razgovarali smo sa jednom od njegovih autorki, pedagogicom u OŠ “Blažo Jokov Orlandić” Tanjom Vujović.

Februar – mjesec ljubaznosti!

“Fejsbuk stranicu „Pitalište“ smo pokrenuli u martu prošle godine, ubrzo nakon zatvaranja škola zbog pandemije izazvane virusom COVID – 19. Svi smo bili zatečeni novonastalom situacijom ali smo se vrlo brzo i snašli – škola se preselila na onlajn platforme, što je predstavljalo potpunu novinu i za djecu i za nastavnike. Vrlo brzo su nastavnici formirali Vajber grupe ili neke druge onlajn učionice, dok smo koleginica psihologica, logopedica i ja morale da pronađemo način kako da nastavimo komunikaciju sa učenicima i sa roditeljima, da im budemo podrška u zaista stresnim okolnostima. Pomislila sam da bi otvaranje Fejsbuk stranice mogla biti neka vrsta zamjene za školski prostor u kojem radimo sa djecom, koleginice su prihvatile tu ideju i tako smo počeli”, počinje razgovor za Portal Bar Vujović.

Tanja Vujović, Foto: Privatna arhiva

Autorke ove Fejsbuk stranice objavljuju, kako ističe naša sagovornica, sadržaje za koje misle da mogu koristiti najprije djeci, a zatim i roditeljima i nastavnicima.

“Poput instrukcija o tome kako organizovati vrijeme, kako napraviti dobar plan za učenje, koje metode i tehnike vode ka efikasnom učenju, kako prevladati stres, kako prepoznati onlajn nasilje, kako pripremiti dijete za polazak u školu, kako se pripremiti za polaganje male mature, kako provesti ljetnji raspust…”, precizira pedagogica.

Korisni sadržaji za sve uzraste

Ovaj projekat uskoro će obilježiti godinu postojanja. Vujović napominje da je početna ideja bila održavanje kontinuiteta komunikacije i podrške učenicima i roditeljima u vrijeme potpunog zatvaranja škola, te da su autorke, prije svega, željele da ih upute na to kako mogu da im se obrate za pomoć. Ipak, vrlo brzo su počele da unose i drugačiju dinamiku na „Pitalištu“.

Na ovoj stranici značaj prostor dat je savjetima za djecu, ali i roditelje

“Tako upućujemo učenike na različite, zanimljive i korisne onlajn aktivnosti kojimamogu pristupiti besplatno, dijelimo interaktivne prezentacije i kvizove. Takođe i sami kreiramo prezentacije koje učenici mogu da preuzmu i koriste kada im zatrebaju. „Pitalište“ je bilo aktivno i tokom raspusta”, kaže Vujović, i dodaje da je evidentno da djeci najviše nedostaju vannastavne aktivnosti, “bez kojih škola gubi dinamiku i nekako ne može da opstane, jer to je učenicima prilika da iskažu interesovanja, pokažu talente i da se druže u drugačijoj atmosferi”.

Pitalište slavi uspjehe učenika škole

“Zato smo u „Pitalištu“ posvetili pažnju i tim sadržajima. Koleginica Maja Simović i ja smo pokrenule djecu da čitaju odlomke iz omiljenih knjiga, snime se i pošalju nam snimak za rubruku „Pričam ti priču“, objavili smo više od pedeset snimaka. Članovi Naučnog kluba nam šalju ideje za eksperimente, redakcija školskog časopisa je promovisala novi broj „Vala“ i preko Pitališta uključila učenike u njegovo kreiranje, likovnjaci su nam slali svoje radove, podržavamo rad Učeničkog parlamenta u realizaciji njihovih ideja i još mnogo toga. Pitalište slavi sve uspjehe koje postignu naši učenici, promoviše talentovanu djecu i podstiče kreativnost kod djece i nastavnika. Takođe, promovišemo vrijednosti poput zahvalnosti, tolerancije, saradnje, istrajnosti, ljubaznosti. Upravo smo februar proglasili mjesecom ljubaznosti, napravili kalendar s predlozima kako da iskažemo ljubaznost i zašto je ona važna. Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, objavili smo edukativnu prezentaciju i postere s našim bivšim učenicama koje su danas doktorke nauka i s našim sadašnjim učenicama koje vole nauku i vidimo ih kao buduće naučnice”, kaže Vujović.

Jedna od ideja za podsticanje kreativnosti

Dosadašnji komentari učenika i roditelja su, kako kaže naša sagovornica, zaista pozitivni.

“Dosta materijala koje objavimo nastavnici koriste u radu s učenicima, a i učenici u samostalnom učenju kod kuće. Trudimo se da budemo aktuelni, prilagođavamo sadržaje trenutnoj situaciji, tako smo za prvu sedmicu u drugom polugodištu priredili prezentaciju na temu zašto je važno obnavljanje gradiva – jer je ta sedmica bila upravo tome posvećena. To prepoznaju roditelji, nastavnici i učenici i zato nas podržavaju. Naš rad prate i „lajkuju“, da iskoristim termin iz onlajn vokabulara, i kolege iz drugih škola, dijele naše sadržaje na svojim stranicama”, kazala je Vujović.

Na Pitalištu se svakodnevno objavljuju zanimljivi sadržaji

Na pitanje da li su autorke razmišljale o priređivanju publikacije koja bi objedinila najzanimljive priloge priređene od pokretanja “Pitališta”, Vujović kaže da će jedan dio materijala, koji se odnosi na uspjehe učenika i obilježavanje važnih datuma, biti štampan i uvršten u Ljetopis škole, dok će jedan dio biti objavljen u formi zidnih novina u holu škole, jer sada svi učenici prate nastavu uživo.

“Dok sam razmišljala o odgovoru na ovo pitanje, palo mi je na pamet da bismo mogli prirediti jedan kreativni vodič kroz osnovnu školu za učenike i roditelje. Vidjećemo”, kaže Vujović.

Pitalište – Aktuelno, zanimljivo i korisno

Na kraju, Vujović ističe da je u vrijeme pandemije teško išta planirati, pa je nemoguće da govori o pravcima u kojima bi se priča o Pitalištu razvijala. Ipak, izvjesno je da će se prilagođavati situaciji.

“Trudićemo se da i dalje budemo aktuelni, zanimljivi i korisni. Učenici nam u tome pomažu, kažu nam, gotovo pokroviteljski, da pokušamo da dio sadržaja prebacimo na Instagram, jer Fejsbuk mladi više ne koriste, prepustili su ga nama starijima. Poslušaćemo ih”, zaključila je pedagogica u Osnovnoj školi “Blažo Jokov Orlandić” Tanja Vujović.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još