Pedijatri će preporučiti vakcinaciju djece protiv koronavirusa

 Pedijatri će preporučiti vakcinaciju djece protiv koronavirusa

Foto: PR centar

Da li će vakcinacija djece starije od 12 godina antikovid vakcinama biti sljedeća preporuka zdravstvenih vlasti i u Crnoj Gori, čime bi slijedili mnoge svjetske i evropske zemlje, još nije zvanično precizirana. U međuvremenu, pedijatri poručuju da nemaju dilemu da li bi djecu trebalo vakcinisati. Za roditelje imaju samo jednu poruku strah od obolijevanja trebalo bi da nadjača onaj koji imaju od vakcinacije. Na njima je, poručuje predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore Nebojša Kavarić, da donesu hrabru i odgovornu odluku kako bi zaštitili svoju djecu.

Naime, Kavarić je Dnevnim novinama kazao da će Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore preporučiti primjenu odobrenih vakcina kod djece uzrasta iznad 12 godina.

PREPORUKE JASNE

“Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore, čiji sam predsjednik, slijedeći stavove Evropske pedijatrijske akademije, u kojoj participiramo kao punopravni članovi će preporučiti primjenu odobrenih vakcina kod djece uzrasta iznad 12 godina. Takođe, i moj stav kao pedijatra, a i kao koordinatora Komisije za unapređenje zdravlja glavnog grada je identičan”, jasan je Kavarić.

Evropska agencija za ljekove za sada je odobrila vakcinu Pfizer/BioNTech za upotrebu kod djece iznad 12 godina, tako da je to u ovom trenutku praktično i jedina vakcina koja je kod nas na raspolaganju za pedijatrijsku upotrebu. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti preporučuje da kad su djeca u pitanju”, objašnjava Kavarić, i ističe da treba pažljivo razmotriti epidemiološku situaciju u svakoj zemlji, kao i obuhvat vakcinacijom starijih dobnih skupina.

“Vakcinaciju adolescenata protiv COVID-19 treba razmotriti u širem kontekstu strategije vakcinacije COVID -19 za cijelu populaciju, uključujući njene sveobuhvatne ciljeve, status sproveđenja i prioritete”, kazao je Kavarić.

STRAH OD OBOLIJEVANJA DA NADJAČA STRAH OD VAKCINE

Iako je procenat djece starije od 12 godina među novoinficiranim slučajevima daleko manji od odraslih, Kavarić kaže da nas i sama mogućnost pojave ozbiljnih oblika COVID-19 među djecom, kao i mogućnost kardiovaskularnih komplikacija obavezuje da uradimo sve da zaštitimo djecu. U tome je, poručuje, vakcinacija protiv SARS CoV 2 virusa osnovno i najvažnije sredstvo za borbu protiv ove opake bolesti.

Na pitanje da li roditelji treba da se plaše antikovid vakcine, Kavarić kaže da razloga za strah od vakcinacije nema, te da roditelji treba da donesu hrabru odluku kako bi zaštitili svoje dijete, jer razloga za strah od oboljelja od COVID-19 infekcije i te kako ima

.“Razloga zazebnju i strah od oboljenja COVID-19 ima mnogo, a razloga za strah od vakcinacije zaista nema i roditelji ne treba da se plaše. Kao i uvijek, pa i kad je vakcinacija u pitanju, treba da donesu hrabru i odgovornu odluku, da zaštite i spasu svoje dijete”, poručuje Kavarić.

POSLUŠATI PEDIJATRE

Njegov savjet roditeljima je da se uvijek treba savjetovati sa svojim pedijatrom.

“To je naj bolji, naj kraći i najsvrsishodniji put do donošenja prave odluke o vakcinaciji. To se odnosi na sve vakcine za djecu, bile one obavezne ili preporučene, kao što je u slučaju SARS CoV 2 virusa”, ocjenjuje on.

Stoga je mišljenja da strah, brigu ili otpor prema ovoj vrsti zaštite zdravlja i života kod mladih i najmlađih treba raščistiti u interaktivnom, povjerljivom i otvorenom dijalogu sa pedijatrom.

Kavarić je pojasnio da su pojedine vakcine (Pfizer/BioNTech) u Evropi već odobrene za upotrebu kod djece uzrasta iznad 12 godina, te da ostali proizvođači rade na procedurama za odobravanje primjene svojih vakcina za mlađi tinejdžerskiuzrast, dakle za djecu iznad 12 godina.

“Da napomenem, do sada je donja granica za primjenu vakcina bila 16 godina s tim da su, slično odraslima, prioritetne grupe bile i ostale djeca sa hroničnim i akutnim komorbiditetima, odnosno drugim bolestima koje ih čine osjetljivijim uopšte na obolijevanje od C0V1DA-19 i na pojavu težih oblika bolesti sa komplikacijama. Smrtni ishodi među pedijatrijskom populacijom su puno rjeđi nego kod odraslih, ali ta mogućnost uvijek postoji, što treba dodatno da motiviše roditelje da, nakon razgovora i preporuke pedijatra, donesu odluku o imunizaciji i zaštiti svog djeteta od COVID-19 infekcije”, zaključuje Kavarić

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još