Paroh barski Slobodan Zeković: Božić je ukorijenjen u bogatoj, narodnoj tradiciji

 Paroh barski Slobodan Zeković: Božić je ukorijenjen u bogatoj, narodnoj tradiciji

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti danas  slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik, kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. U Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, na ovogodišnji Božić organizovane su dvije Božićne liturgije .

Da se ne bi na Božićnoj liturgiji stvarala velika gužva i ulazili u rizike ove godine,  pošto za to imamo uslova,  u Sabornom hramu služimo dvije Božićne liturgije. Jutros u 6 sati u kripti hrama održana je prva Božićna liturgija, a druga u  centralnom hramu u 8 sati. Pozvali smo vjernike da se podijele da bi bila manja gužva, i ispoštovale sve propisane mjere, a opet kako valja proslavili praznik, kazao je za Portal Bar arhijerejski namjesnik i paroh barski protojerej-stavrofor Slobodan Zeković dodajući: “Sve praznike proslavljamo liturgijski, a svaki praznik, posebno Božić ima svoje lijepe običaje koji su ukorijenjeni u bogatoj, narodnoj tradiciji,  tako da se  njih držimo i poštujemo”.

– Ove godine naše molitve su posebno upućene Gospodu za našu braću i sestre  koji stradaju od Covida, za one koji ovih dana leže u bolnicama,  ili su u svojim domovima u izolaciji, posebno se za njih  molimo da im  Vitlajemski Bogomladenac  Hristos  podari brzi oporavak i iscelenje, svima koji su zdravo,  da Gospod sačuva dobro zdravlje. Takođe, se molimo i za pokoj duša svih onih koji su se od ove teške bolesti upokojili da njima Gospod da rajsko naselje i radost  u carstvu nebeskome, a njihovim porodicama koji tuguju za svojim bližnjima da Gospod podari utjehu, dobro zdravlje i svaki napredak. Molimo se  za naše ljekare i medicinsko osoblje koji mjesecima veliku borbu biju sa ovom epidemijom da i njima Gospod podari snage, zdravlja da u plemenitoj borbi budu istrajni i da, ako Bog da,  što skorije se radujemo okončanju ove epidemije,  kazao je paroh barski  protojerej-stavrofor Slobodan Zeković

Ove godine Badnje veče i Božić proslavljamo u specifičnim okolnostima u danima kada epidemija koronavirusa i dalje hara u Crnoj Gori, po čitavom svijetu.

– Ta činjenica  neće umanjiti radost praznika. Poučeni iskustvom iz naše bogate i burne istorije, znamo da su naši preci ne malo puta Božić proslavljali u težim okolnostima, ratovima, u zbijegovima, rovovima, pod  raznim drugim neprilikama, ali su uvjek nalazili mogućnost da  i na skoroman  načina ovaj najsvijetliji i najradosniji praznik naše vjere dostojno obilježe. Tako i mi ove godine, skromno obilježavamo Božić, kazao je protojerej Slobodan Zeković

Najradosniji hrišćanski praznik povod je  da se podsjetimo izvornih hrišćanskih vrijednosti: tolerancije, pomirenja i oprosta.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja