Par iz Bitolja osumnjičen da je opljačkao hram u Baru ponovo uhapšen – Petkovski i Grčeska ipak u zatvoru

 Par iz Bitolja osumnjičen da je opljačkao hram u Baru ponovo uhapšen – Petkovski  i Grčeska ipak u zatvoru

Par iz Bitolja, Toni Petkovski (40) i Viktorija Grčeski (38), osumnjičeni da su opljačkali Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, nakon što su zbog obustave rada advokata u Crnoj Gori i nemogućnosti  da im se obezbjedi branilac, pušteni da se brane sa slobode ipak su završili iza rešetaka, zbog prekršaja koji su počinili.   

Ovaj par stranaca osumnjičen za krivična djela teška krađa, nije imao prijavljen boravak pa im je Sud za prekršaje odredio novčane kazne.  

-Državljanima Sjeverne Makedonije T. P. (1981) I V. G.(1983), oboje iz Bitolja, dežurna sudija Suda za prekršaje u Budvi – odeljenja u Baru, Sonja Ivović je 30.maja  u hitnom postupku izrekla novčane kazne u iznosima od po 600,00 eura zbog prekršaja iz čl. 214.st.1.tač.2. Zakona o strancima, jer su isti na teritoriji Crne Gore boravili duže od 90 dana bez prijavljenog boravka nadležnom organu. Okrivljene su u prekršaju zatekli pripadnici Uprave policije CB Bar dana 29.maja u 23,25 časova u ulici Maršala Tita u Baru. Kako okrivljeni nijesu imali novac da plate izrečene novčane kazne, iste su zamenjene u efektivne kazne zatvora u trajanju od po 23 dana, kazao je zamjenik predsjednika Suda za prekršaje u Budvi i sudija portparol Marko Đukanović.

Odmah po donošenju posebnih rješenja o zamjeni novčanih kazni u kazne zatvora, okrivljeni su bez odlaganja upućeni na izdržavanje kazne zatvora u UIKS Podgorica.

Zbog sumnje dasu počnili navedena krivična djela, ovaj par policija je uhapsila u subotu ujutro, međutim, zbog obustave rada advokata tužilaštvo im nije moglo odrediti zadržavanje.

– Svako lice čim se liši slobode od strane tužioca mora imati tužioca i to je jasna odredba ZKP-a. Ni jedan advokat se nije odazvao na poziv tužioca, kazao je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru tužilac Radovan Đurišić. Prema njegvim riječima „što se tiče tužilaštva urađeno je ono što se moglo- oduzimanje putnih isprava i izrečena mjera obaveznog javljanja policiji“.

-Tužilaštvo ima dovoljno dokaza za optužnicu koja će biti predata nadležnom sudu, kazao je Đurišić.

Inače, dvoje državljana Severne Makedonije su priznali da su obili i opljačkali Hram u Baru, kao još nekoliko crkvi u okolini Bara.

Za nekoliko dana barska policija je rasvjetlila tešku krađu u Sabornom hramu svetog Jovana Vladimira u Baru.

-Policija je subotu uhapsila T.P. (40) i V.G. (38) držvljane Republike Sjeverne Makedonije zbog sumnje da su izvršili dva krivična djela teška krađa. Oni su, kako se sumnja, krivično djelo na štetu Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira izvršili u noći između 22. i 23. maja, tako što je T.P.  provalio vrata Hrama odakle su on i V.G. ukrali oko 15.000 eura, veći broj srebrnih lanaca i privezaka, dvije krune za vjenčanja i zlatno – srebrnu panagiju sa natpisom na poleđini, tablet. Nekoliko dana kasnije opljačkali su  crkvu u Crmnici, a osumnjičeni su i za pljačke u drugim vjerskim objektima, ne samo u Crnoj Gori već i susednim državama. Pripadnici Centra bezbjednosti Bar su, kako se navodi u saopštenju, pretresom apartmana u kojem su bili smješteni pronašli ukradene stvari i i one će biti vraćeni oštećenima.

– Policija je pretresom pronašla novac u iznosu od 15.000 eura, deo predmeta otuđenih iz Hrama i crkve veću količina cigareta, mobilnih telefona i lap top koji potiču iz drugih krivičnih djela izvršenih kako se sumnje počinjenih na teritoriji Bara, Herceg Novog i Republike Hrvatske – saopšteno je uprave policije.

PARU IZ BITOLJA  ODUZETE PUTNE ISPRAVE

Osnovni sud u Baru donio je rješenje da im se  privremeno  oduzmu putne isprave i da se uvede obaveza javljanja policiji svakog ponedeljka u 10 sati.

-Na predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, sudija Osnovnog suda u Baru Goran Šćepanović je donIo rJešenje da se privremeno  oduzmu putne isprave i da se uvede obaveza javljanja nadležnom organu, kazala je PR Osnovnog suda Bar sudija Tamara Spasojević.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još