Papa opet predvodio Put krsta samo uz prisustvo sveštenstva i djece

 Papa opet predvodio Put krsta samo uz prisustvo sveštenstva i djece

Uoči Uskrsa papa Franjo je na Trgu Svetog Petra, po drugi put zbog korona virusa predvodio Put krsta bez javnosti, ali uz učešće djece.

Papa je 2020. godine zatvorenicima povjerio cermonijalno čitanje tekstova o stradanju Hrista, a ove godine se obratio djeci i članovima jedne omladinske izviđačke grupe i rimske parohije angažovane za pomoć najslabijima.

Ceremonija na praznom trgu, koju je prenosila televizja Mondovision, počela je s papom na podijumu ispred Crkve Svetog Petra, gdje je za njega postavljena fotelja od crvenog somota.

Ceremoniji je prisustvovalo ukupno oko 200 ljudi – sveštenika, djece i zvanica. Izgledali su pomalo izgubljeno na ogromnom pustom trgu.

Tokom 14 stanica koje ilustruju Stradanje Hrista, obilježene simbolično stajanjem krsta kod obeliska u centru trga, djeca su pričala i anegdote iz svog svakodnevnog života.

Pandemija koja je zahvatila svijet prije više od godinu dana, bila je očigledno prisutna i na toj svečanosti.

Na devetoj „stanici“ koja obilježava „treći pad Isusa“, jedna djevojčica je tako govorila o tome kako je kovid poremetio njen život, rekla da nijesu vidjeli babu i djeda od prošle godine i da joj nedostaju, da se često osjeća usamljeno i da je i škola zatvorena.

Svaka od „stanica“ bila je ilustrovana crtežima koje su napravila djeca.

Papa će u subotu predvoditi bdjenje uoči Uskrsa, a na sam taj praznik, u nedjelju, služiće misu i objaviti tradicionalnu uskršnju poruku „Gradu i svijetu“ (Urbi et orbi).

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još