Otvoren Dnevni centar za starija lica u okviru Karitasa

 Otvoren Dnevni centar za starija lica u okviru Karitasa

Licencirani Dnevni centar za starija lica u opštini Bar u okviru Karitasa svečano je otvoren danas.Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, nadbiskup barski gospodin Rok Đonjlješaj kao i Ljulje Dušaj ispred Ministarstva ekonomskog razvoja.

Centar je osnovan i razvijen kroz Program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, koji je podržan kroz projekat za dodjelu bespovratnih sredstava “Podrška pružanju usluga socijalne i dječije zaštite” kroz partnerstvo Opštine Bar i Karitasa Barske nadbiskupije.

Ukupan budžet projekta je 188.428,07 eura i realizuje se od marta prošle godine, dok će se aktivnosti na projektu biti završene u martu 2022.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević istakao je da grad dobija još jedan servis koji danas predaje na korištenje najstarijim sugrađanima i to u susret Međunarodnom danu starijih osoba. On je kazao da je cijeli projekat realizovan u veoma izazovnim vremenima globalne krize i epidemije izazvane korona virusom na što je posebno ponosan. Raičević je najavio da nakon završetka projekta Opština preuzima finansiranje Dnevnog centra kako bi obezbijedila održivost i punu svrhu ovog servisa, te da će Budžetom Opštine za 2022. godinu opredijeliti iznos od 25.000 eura za aktivnosti Dnevnog centra.

Nadbiskup Đonlješaj kazao je da su vođeni ljubavlju prema ljudima na ovaj način imali namjeru da olakšaju najstarijim sugrađanima i da im u ovom centru omoguće da budu sretni i radosti. On je rekao da će nastaviti takve svoje aktivnosti i da planiraju izgradnju novog Doma za stare u blizini Barske nadbiskupije, dok je Dušaj u ime Ministarstva ekonomskog razvoja poručila da se nada da će centar i u budućnosti obezbijediti održivost.

Projektom se razvija nova usluga koja će biti na raspolaganju starijim osobama u opštini Bar sa ciljem unapređenja kvaliteta njihovog života. Za barski dnevni centar za stare osobe nabavljeno je moderno specijalizovano vozilo, a na objektu je izgrađena pristupna rampa, nabavljen novi namještaj i opremljena kuhinja.

Trideset korisnika ovog centra svakodnevno dobija uslugu toplog obroka. Projekat takođe finansira zapošljavanje profesionalnog socijalnog radnika, kuvara, menadžera i medicinske sestre. Nakon licencirana kod nadležnog Ministarstva centar je postao dio sistemske brige o starijim osobama u domenu socijalne zaštite.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još