Otvoren Centar za njegu starijih lica – kako žive stari to je ogledalo društva

 Otvoren Centar za njegu starijih lica – kako žive stari  to je ogledalo društva

Danas je u Baru otvoren Centar za njegu koji će pružati  inovativne usluge podrške za starije u zajednici i njihovim neformalnim njegovateljima – osobama koje brinu o starijim licima. Centar se nalazi u Ulici Barskih logoraša 3 A (preko puta hotela „Sidro“, do Lovćen banke). Rad Centra se zasniva na integrisanim uslugama zdravstvene i socijalne zaštite i glavna je spona između korisnika Centra za socijalni rad i zdravstvenih usluga prevashodno Doma zdravlja, gdje se pruža primarna zdravstvena zaštita.  U Centru su zaposlene četiri osobe sa Biroa rada: socijalna radnica, medicinska sestra i dvije gerentodomaćice, a angažovano je i 20 volontera.

-Centar  je namijenjen licima starijim od 65 godina, koji su sami i o kojima nema ko da brine, ili su u porodici koja nema sposobnosti da brine o starijoj osobi, zatim osobama sa invaliditetom, kao i njegovateljima, volonterima…  U Centru će se „slivati“ sve informacije sa terena, a dalje socijalni radnik i medicinska sestra će kontaktirati Dom  zdravlja i Centar za socijalni rad, kako bi se što brže i kvalitetnije pružile usluge našim korisnicima. Nama je cilj da korisnici, kroz usluge Centra i multisektorske usluge, što duže vremena provode u svojoj  prirodnoj sredini, žive dostojanstveno i kvalitetno“, kazala je sekretarka Crvenog krsta Bar Zorica Crnčević dodajući da će Centar raditi svakog radnog dana od 7-15 časova.

Opština Bar podržava rad Crvenog krsta – fot: Biljana Dabić

.

Projekat je podržan od strane Evropske unije i Austrijske agencije za razvoj, koji sprovodi Austrijski Crveni krst u partnerstvu sa Crvenim krstom Crne Gore ( Crveni krst Bar ) i Ministarstvom zdravlja. Osim Bara Centar je dobio i Crveni krst Bijelo Polje. Projekat traje dvije godine, a u Crvenom krstu se nadaju da će i nakon dvije godine iznaći načine da  nastave sa radom Centra da bude trajan.

Otvaranju Centra prisustvovali su  Jelena Dubak, generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak,  državna sekretarka za Javno zdravlje  Anka Vukićević, potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović, predsjednik CK CG opštinske organizacije Crveni krst Bar Slobodan Đonović, predsjednik Udruženja penzionera Bar Rajko Joličić i pomoćnica direktora Doma zdravlja za medicinska pitanja dr Martina Cicmil.

-Projekat će unaprijediti kvalitet života osoba treće životne dobi, i ne samo njih nego i članova njihovih porodica. Interesovanje koje postoji za ovakvim servisima ukazuje i na potrebu i na značaj za razvijanje novih u svim lokalnim zajednicama kroz multisektorsku saradnju, kazala je ispred ministarstva zdravlja Vukićević.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore  podsjetila je da pripreme ovog  projekta traju oko godinu dana.

-Bavimo se starijim licima u više segmenata, na više nivoa. Sa ovim Centrima  obuhvatamo krug usluga starijim licima koji su prepoznati kao kategorija lica koja nema dovoljno usluga ovakvog tipa. Stanovnici starije životne dobi u ruralnom području imaće uslugu i neće biti zaboravljeni, kazala je Jelena Dubak ističući kako nam žive naši stari to je ogledalo društva.

Dubak je najavila licenciranje usluge Centra  za  njegu.

Opština Bar podržava rad Crvenog krsta i u okviru svojih mogućnosti opredjeljuje sredstva kako bi se razvijali programi prevashodno za starija lica .

Otvaranje Centra za  njegu u Baru, prema riječima potpredsjednice Opštine Bar Tanje  Spičanović, unaprijediće kvalitet života i sistemski kvalitet pružanja socijlanih usluga.

-Ono što Crveni krst u kontinuitetu radi prepoznato je kroz jedan proaktivan pristup koji počiva na principima humanizma, solidarnosti i empatije. Vjerujem da je zasluženo to što je Opštinska organizacija CK Bar prepoznata kao organizacija koja može biti aktivni nosilac ovog projekta, kazala je Spičanović, ističući zadovoljstvo što su četiri lica zaposlena, a to je dobar primjer socijalnog preduzetništva jer se kroz takve  projekte objedinjuje više korisnih stvari.

Predsjednik CK CG opštinske organizacije Crveni krst Bar Slobodan Đonović kazao je da je projekat Centra za njegu iskorak u svemu što Crveni krst Bar godinama radi.

Dr Cicmil istakla je da će Dom zdravlja kroz timove izabranih ljekara izlaziti u susret što god bude potrebno.

-Bićemo podrška ovom projektu, kazala je dr Cicmil.

Humanost je, kaže predsjednik Udruženja penzionera, okupila i podstakla otvaranje Centra za njegu starijih.

U novootvorenom Centru se mogu dobiti sve ključne informacije iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

– Ovdje će se obilježavati datumi vezani za oboljenja, Svjetski dan starijih, obrađivaće se teme važne za njegovatelje, oni će razmjenjivati iskustva, stručna lica će im pružati pomoć. Socijalne radnici će ići na teren, obići stariju osobu i utvrditi da li su joj potrebne socijalne usluge, prikupiti dokumentaciju za ostvarivanje prava za tuđu njegu, pravo iz socijalne, ili zdravstvene zaštite. Akcenat je na starijem stanovništvu koje živi na udaljenom seoskom području jer oni su najugroženiji, zaključila je Crnčević.

Novina je angažovanje i 20 volontera koji će proći sve obuke za rad sa dementnim osobama. Unaprijeđen je pristup volontera osobama u demenciji, dobiće tablete čija je sadržina prilagođena osobama sa demencijom.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još