Otvaraju granice EU za vakcinisane, zeleno svijetlo i za Sinofarm

 Otvaraju granice EU za vakcinisane, zeleno svijetlo i za Sinofarm

Evropa podiže rampu za sve one koji su primili vakcine koje je odobrila Evropska agencija za ljekove, ali i Svjetska zdravstvena organizacija. To znači da će, pored vakcina koje proizvode Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson & Džonson, u Evropsku uniju moći će i oni koji su primili kineski Sinofarm.

“Ako države članice prihvate dokaz o vakcinaciji kao razlog za ukidanje ograničenja putovanja, poput testiranja ili karantina, u principu bi trebalo da ukinu ograničenja putovanja koja nisu neophodna i za putnike iz trećih zemalja koji su primili posljednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EMA, najmanje 14 dana prije dolaska. Države članice bi takođe mogle da ukinu ograničenje za putovanja koja nisu neophodna onima koji su primili posljednju preporučenu doze vakcine koja je prošla proceduru odobravanja SZO za hitnu upotrebu, najmanje 14 dana prije dolaska u EU“, navodi se u saopštenju Evropskog savjeta.

Međutim, to nije sve. Evropski savjet preporučio je državama članicama da prihvate potvrde o vakcinaciji koje izdaju treće zemlje, pod uslovom da sadrže dovoljno podataka na osnovu kojih se može utvrditi da je potvrda autentična i da sadrži dovoljnu količinu tačnih informacija.

Podignut je i prag za ukidanje restrikcija, pa se sada to preporučuje za onu državu u kojoj ima manje od 75 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, umjesto 25 kao do sada.

Međutim, otvaranje Šengena biće pod lupom i uspostavljen je mehanizam koji će državama članicama omogućiti da brzo vrate restrikcije određenoj državi, ukoliko dođe do pogoršanja situacije u nekoj od njih. Odluka savjeta je konačna, ali ne i obavezujuća. Posljednju riječ daće vlade država članica Unije.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još