Osobe sa dijabetesom treba da se vakcinišu – Pristup “sačekaćemo” može biti poguban

 Osobe sa dijabetesom treba da se vakcinišu – Pristup “sačekaćemo” može biti poguban

 Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu profesor dr  Nebojša Lalić upozorava da osobe sa dijabetesom treba da se vakcinišu protiv koronavirusa  što prije. Prof. dr Lalić uporedio  je oklijevanje kada je riječ o vakcinaciji protiv korona virusa sa uvođenjem insulina kod pacijenata sa dijabetesom i istakao da pristup sačekaćemo šta će da bude vrlo često može da bude poguban.

– Uvođenje insulina kod pacijenata je potrebno vrlo često jako rano. Međutim, to se odlaže kako zbog pacijenta tako i zbog ljekara. Odlaže se čekajući da se nešto desi, da se nešto vidi i taj neintenzivni pristup, pristup sačekaćemo šta će da bude, vrlo često može da bude poguban,  rekao je Lalić naglašavajući  poruku za osobe sa dijabetesom  “da se vakcinišu”.

– Za osobe sa dijabetesom  je to izuzetno važna poruka, kovid donosi 50 odsto veću smrtnost nego izvan kovida kod pacijenata sa dijabetesom i mnogo teških komplikacija. Pacijenti sa dijabetesom su u prvom redu potrebe za vakcinacijom i izuzeci od toga kada treba sačekati se mogu na prste nabrojati – istakao je Lalić.

Ukazao je da kod pacijenata sa dijabetesom nema neke vakcine koja bi trebala da ima prednost u odnosu na drugu, već se treba vakcinisati što prije.

Profesor podsjeća da je stotinu  godina ranije  otkriven insulin, a na pitanje da li ovo može da bude godina kada će imunizacija pobjediti koronu, Lalić odgovara: „Nadamo se i radimo na tome“.

Profesor Lalić ne spori  da vakcine mogu imati pojedinačne neželjene efekte i da je to karakteristično za svaki lijek koji postoji.

Prvi čovjek Medicinskog fakulteta u Beogradu zaključuje  da je  vakcina civilizacijsko dostignuće i da tu nema dileme.

Izvor- Srbija Danas

Pročitajte još