Orlandić: Slobodarski Bar će uvijek biti antifašistički i evropski grad

 Orlandić: Slobodarski Bar će uvijek biti antifašistički i evropski grad

Predsjednik Skupštine opštine Bar Mićo Orlandić uputio je čestitku povodom Dana opštine Bar. 

Čestitku Orlandića prenosimo u cjelosti: 

Čestitam vam Dan opštine i Dan oslobođenja, sa željom za ličnu i porodičnu sreću i dobro zdravlje. 

Sedamdeset šest godina živimo u slobodi, ponosni na svoje oslobodioce, na svoje antifašističko nasljeđe, na svoje zajedništvo i svoju multikulturu. Nikada ne smijemo zaboraviti da je u temelje naše slobode ugrađeno 885 života naših sinova i kćeri. Ponosni smo na njih, na naše španske borce, na naših 11 narodnih heroja, na 131-og nosioca partizanske spomenice i na njihovom antifašizmu.

Nasuprot fašizmu i njegovoj ideologiji, stajao je partizanski pokret i antifašisti koji su ga pobijedili u toku II svjetskog rata, ali se on pokušava još uvijek i iznova obnavljati. Hoću da kažem da smo i danas izloženi klerofašističkim idejama i istorijskoj reviziji, koja se u suštini pojavljuje kao velika prevara i predstavlja pokušaj prerade prošlosti, falsifikovanjem i izvrtanjem istorijskih činjenica. 

Moramo znati da je i danas antifašizam ne samo civilizacijsko, već političko i moralno utočište demokratije i slobode, a ne obično prisjećanje na dešavanja u toku II svjetskog rata i sjećanje na pobjedu i priložene žrtve. I danas poštovani građani moramo podići glas i boriti se protiv takvih retrogradnih ideja i njihovih nosilaca, jer kako reče Umberto Eko „Pacifizam je kolaboracija sa neprijateljem“.

Uvjeren sam da će slobodarski Bar uvijek biti antifašistički, građanski i evropski i uvijek čuvati sjećanje na svoje poginule antifašiste, na njihovu žrtvu i doprinos slobodi, čuvaće našu istoriju, multikulturu i tradiciju, čuvaće naše antifašističko nasleđe i uvijek biti okrenut budućnosti, sekularnim i evropskim vrijednostima, te ubrzanom ekonomskom razvoju naše opštine i Crne Gore.

Čestitku vam upućujem na ovaj način, jer zbog opšte epidemiološke situacije po prvi put ne držimo svečanu sjednicu SO Bar, posvećenu 76-godišnjici oslobođenja.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja