Orao logo nacionalne aviokompanije – Sačuvano najbolje od Montenegro Airlines-a

 Orao logo nacionalne aviokompanije – Sačuvano najbolje od Montenegro Airlines-a

Logo nacionalne aviokompanije To Montenegro biće orao. To je saopšteno na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljeno pobjedničko rješenje za logotip, a za koji je zaslužan Maksim Arbuzov porijeklom iz Rusije a koji nekoliko godina živi u Crnoj Gori, piše FOS.

Pristiglo 109 rješenja

Predrag Todorović, izvršni direktor kompanije To Montenegro, kazao je da je na konkurs pristiglo 109 idejnih rješenja kako iz Crne Gore tako i iz inostranstva.

„Komisija je radila kvalitetno da bi kvalitetno evaliurala rješenja“, kazao je Todorović.

Ostaje simbol orla.

„Ovo je primjer kako konkurs treba da izgleda i stvari da funkcionišu. Napravili smo stručnu komisiju sa relevantnim članovima. Imali smo drugačija mišljenja ali zajednički cilj, i to je bilo bogatstvo svega ovoga“, naveo je Todorović dodajući da je komisija zaključila:

1. Da bi komercijalno ime kompanije trebalo da bude Air Montenegro kao spoj imena kompanije i države;

2. Da sačuvamo nešto od postojećeg loga MontenegroAirlinesa. Pokušali smo da taj logo na jedan moderni način uskladimo sa vremenom i napravimo restilizaciju loga.

„Sa pravne strane smo provjerili da logo nije zaštićen. I šteta je da takav logo ode u zaborav, tako da smo dobili konkursom ono što je najbolje da nešto dobro sačuvamo“, kazao je Todorović.

Profesor Nikola Latković, član stručnog žirija i dekan Fakulteta vizuelnih umjetnosti, kazao je da je ovo veliki dan za ne samo kompaniju već i dizajnersku zajednicu u CG.

„Zadatak konkursa je bio da sačuva tekovinu MA koja traje od 1995. godine. To nije malo za CG prilike. Danas održavamo kontinuitet sa onim što je započeto ’95 godine. Drugi zadatak je bio motivisati domaću i stranu konkursnu zajednicu“, naveo je Latković dodajući da je konkurs poseban i rijedak jer je tražen redizajn.

„Unaprijedili smo konkurs po uslovima. Ispoštovani su svi stručni parametri konkursa i jedan je od najmotivišućih konkursa u CG do sada“, kazao je Latković ističući da su ključnu riječ imali stručnjaci.

„Konkurs je protekao u dva kola gdje se nadmetalo 109 rješenja. U prvom kolu izdvojili smo nekih 25 rješenja koja su zahtijevala detaljniju ocjenu. U drugo kolo kandidovali smo pet rješenja.“

„Ovo rješenje naslanja se na prethodni logotip i mislim da je to dio tekovine i nasljedstva zemlje i smatrao sam da ga nadogradim“, naveo je pobjednik dodajući da tu imamo simbol orla ali i planina.

Potom je bilo bitno odraditi tipografski ispis.

„S obzirom da je CG turistički brend dobro bi bilo da naziv Crne Gore bude u dva reda kako bi se uklopio sa simbolom“, naveo je Arbuzov i dodao da ga je naročito inspirisalo nebo.

„Još jedan važan dio identiteta jeste prelijepo nebo koje imamo u Crnoj Gori i to je i dio logotipa. Što se tiče boja koristio sam one koje karakteršu noćno nebo, potom nebo danju i dodao sam još boja za sistem identiteta. Plavo iz prethodne verzije am pomiješao sa bojama neba. Kao što vidite ova roza boja je nebo pri zalasku sunca.“

Podijeljene su i druga i treća nagrada

Andrej Šeter i Petar Ćalov podijelili su treću nagradu.

Druga nagrada je dodijeljena Nikoli Badi Radonjiću iz Podgorice

Nagradni fond je, kako je kazao Nikola Latković član žirija, u skladu sa standardima koji dosad u CG nisu postojali.

20.000 eura je nagradni fond kako je Latković pojasnio. Pobjednik dobija 16.000, drugoplasirani 2.500, dok je 1.500 treća nagrada.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još