Opština Bar: Rebalans budžeta po prvi put zbog povećanja prihoda, 50 odsto više od naplate poreza na nepokretnosti

 Opština Bar: Rebalans budžeta po prvi put zbog povećanja prihoda, 50 odsto više od naplate poreza na nepokretnosti

Opština Bar predložila je rebalans Budžeta Opštine za 2021. godinu, saopštila je Sekretarka Sekretarijata za finansije Opštine Bar Ivana Backović. Rebalans budžeta, kako ističe, po prvi put u posljednoj deceniji radi se usljed značajnog povećanja sopstvenih prihoda.

„Ovo je veliki uspjeh za lokalnu upravu, posebno imajući u vidu da je i ovo godina velikih izazova usljed pandemije korona virusa i opšte ekonomske krize. Uprkos svemu tome Opština Bar je u ovoj godini uspjela da dovrši nekoliko ključnih kapitalnih projekata i započne nove investicije milionskih vrijednosti iz sopstvenog budžeta“, stoji u saopštenju.

U Opštini Bar su se, kako Backović pojašnjava, odlučili za rebalans prije svega zbog značajno većih prihoda od čak 50 odsto preko planiranog iznosa od naplate poreza na nepokretnosti.

„Umjesto planiranih 6 milona u ovom periodu očekuje se naplata od čak 9 miliona eura po ovom osnovu, što govori o velikoj posvećenosti i efikasnosti lokalne uprave te odgovornoj fiskalnoj politici“, precizira sekretarka u Opštini Bar i dodaje da je, osim toga, usaglašavanje budžeta neophodno i zbog subvencija privredi u Baru kroz pakete mjera podrške za šta je Opština opredijelila preko milion eura.

Dodatno opterećenje za Opštinu Bar jeste i, kako objašnjava Backović, Odluka Vlade Crne Gore o moratorijumu kojim se zabranjuje gradnja u Baru na područijima gdje postoji veliko interesovanje investitora.

„Usljed ovakve zabrane od strane Vlade Crne Gore, investitori su morali obustaviti investicione aktivnosti, čime je Opština Bar ostala uskraćena za značajna sredstva po osnovu naknade za komunalno opremanje zemljišta i prihoda od prodaje zemljišta, što je bila najznačajnija stavka u kapitalnom budžetu Opštine“, navodi se u saopštenju.

Opština Bar će rebalansom sva ova sredstva, koja su prihodovana preko planiranih iznosa, usmjeriti u Kapitalni budžet i ona će biti investirana u razvojne i infrastrukturne projekte. Osim toga, Backović najavljuje da Opština Bar planira da čak 50.000 eura izdvoji za subvencije za kupovinu mjesečnih karata za nesmetan prolazak kroz tunel Sozina mještanima Mjesne zajednice Crmnica.

Cijeneći nemjerljiv doprinos koji i druge društvene organizacije u kontinuitetu daju eliminisanju socijalnih nejednakosti u društvu, a posebno doprinos tokom trajanja Covid-19 krize, U Opštini Bar odlučili su se da finansije usmjere i prema narodnoj kuhinju, odnosno NVU „Žene Bara“ koje predvode projekat narodne kuhinje.

„Iznos koji izdvajamo povećaćemo za 60 odsto, dok ćemo finansije za Crveni krst i progam brige o starijim licima povećati za 25 odsto“, najavljuje Backović.

Ona zakljuluje da su u Opštini Bar uvjereni da ovakav rebalans Budžeta „može donijeti novi kvalitet lokalnoj zajednici i svim građanima Bara, koji će osjetiti konkretne benefite pametnog vođenja budžetske politike, naročito kroz dugoročno planiranje kapitalnih izdataka“.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još