Opština Bar: Konkurs realizovan javno, transparento i u skladu sa zakonom

 Opština Bar: Konkurs realizovan javno, transparento i u skladu sa zakonom

Konkurs za idejno rješenje Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Baru realizovan je javno, transparentno i u potpunosti u skladu sa zakonom i propisima iz ove oblasti, saopšteno je iz Opštine Bar, povodom današnjeg saopštenja OO Demokrate Bar. Uprkos tome, kako dodaju iz Opštine, barske Demokrate pokušavaju da iskonstruišu aferu i bace ljagu na članove konkursnog žirija koji su svoju reputaciju stavili na raspolaganje timu kako bi se došlo do najboljeg rješenja za Dnevni centar.

„Sastav konkursnog žirija bio je poznat od samog raspisivanja konkursa, i činilo ga je 5 članova – dva službena lica Opštine u zvanju diplomiranih arhitekata, dva stručnjaka iz oblasti arhitekture i jedan predstavnik nevladinog udruženja koje se bavi pitanjima djece sa posebnim potrebama. Na konkurs je pristiglo 14 radova pod šiframa, što je zakonska obaveza, i kao takvi su bili predmet otvaranja, pregledanja, razvrstavanja i bodovanja od strane žirija. Žiri je o svih 14 prijava odlučivao u skladu sa propisima, svojim nadležnostima i stručnim kvalifikacijama, i određivao se isključivo prema predloženim arhitektonskim rješenjima svih autora radova. Na konkursu su nagrađena tri rada, i otkupljena dva, što je predviđeno Pravilnikom o načinu i postupku raspisivanja i sprovođenja javnog konkursa za idejno arhitektonsko rješenje nadležnog ministarstva, što je i bilo poznato po uslovima konkursa i sprovodi se u svim ovakvim procedurama u zemlji. Po okončanom bodovanju i utvrđivanju rang liste konkursnih radova, u završnom koraku izvršeno je otvaranje koverti sa naznakom „Podaci o autoru“, i sve u predviđenoj izvještajnoj formi transparentno objavljeno, u skladu sa zakonom“, stoji u saopštenju.

Demokrate stoga, dodaje se, uzalud pokušavaju da iskonstruišu aferu i problematizuju konkurs i odluke žirija, što rade isključivo u političko-promotivne svrhe, zapostavljajući prije svega potrebe djece sa smetnjama u razvoju.

“ Podsjećamo da smo i ranije saopštavali, a što su i barske Demokrate često otvarale kao pitanje, zašto izgradnja ovog objekta čeka duži niz godina. I tada smo kazali da zbog brojnih izmjena zakonske regulative, dobijanja saglasnosti školskog odbora i Vlade za prenos prava na nepokretnosti, nije bilo uslova da se ovaj projekat brže realizuje. Sada, kada smo u skladu sa svim važećim aktima sproveli zakonitu proceduru i krećemo se ka ispunjenju svih procedura za početak gradnje objekta, Demokrate bez argumenata žele da obesmisle rad žirija i ometu pripremu projekta iz samo njima znanih razloga“, navodi se u reagovanju.

Opština Bar i Služba glavnog gradskog arhitekte, zaključuju iz Opštine Bar, kako za ovaj, tako i za druge poslove, stoje na raspolaganju svim nadležnim organima za provjeru ispravnosti sprovedene procedure.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još