Oko 300.000 eura bespovratnih sredstava Opština Bar za godinu dana isplatila za podršku preduzetništvu

 Oko 300.000 eura bespovratnih sredstava Opština Bar za godinu dana isplatila za podršku preduzetništvu

Za podršku preduzetništvu Opština Bar je za godinu dana iz budžeta isplatila oko 300.000 eura bespovratnih sredstava. Opština je opredijelila sredstva da pomogne preduzetništvo, pružila bespovratna finansijska sredstva za biznis ideje, uz logističku podršku u praćenju realizacije istih. Čelnici Opštine Bar najavili su da će ovaj projekat biti realizovan i u 2021. godini, a budžetom je za ovu namjenu predviđeno 185.000 eura

Četiri preduzetnice iz Bara čije je biznis ideje opština podržala danas su potpisale ugovore sa predsjednikom Opštine Bar Dušanom Raičevićem. Ovom raspodjelom sredstava Opština Bar realizovala je planiranu podršku ženskom preduzetništvu za 2020. godinu u iznosu od 35.000 eura kroz dva javna poziva. Na osnovu prvog javnog konkursa koji je bio raspisan u maju podržano je osam biznih ideja u iznosu od 23.000 eura. Komisija je u novembru donijela odluku o raspisivanju drugog konkursa za podršku ženskom preduzetništvu za sredstva koja nisu raspodjeljena u prvom javnom konkursu.

Predsednik Opštine Bar čestitao je preduzetnicama na odlučnosti da u kriznoj godini započnu biznis.

„U ovoj izazovnoj godini Opština Bar je stvorila finansijske preduslove da podrži biznis ideje preduzetnica i preduzetnika, te na taj način ublaži posljedice prisutne ekonomske krize izazvane pandemijom Covid 19“, kazao je Raičević.
Opština Bar prva je u Crnoj Gori pokrenula ovaj projekat i to kroz podršku ženama u biznisu.

„Godina je dana nakon što smo započeli vrijedan projekat podrške ženskom preuzetništvu kao i preduzetništvu, značajnih grana razvoja privrede u Baru, ne samo u ovoj kriznoj godini već planiramo nastaviti i u narednom periodu, u cilju kreiranja novih radnih mjesta“, kazao je Raičević.

Na drugi konkurs pristiglo je 26 prijava, od čega su četiri, shodno ocjenama članova Komisije za raspodjelu sredstava, stekle pravo da dobiju bespovratna finansijska sredstva. Njih tri kreiraju novi biznis, a jedna unapređuje postojeći. Sve četiri ističu da im mnogo znači finansijska podrška koju su dobile od Opštine. Njihove biznis ideje podržane su sa po 2.900 eura.

Diplomirani ekonomista Nikolina Kovačević (24), realizacijom biznis plana „Putevima crnogorskih ukusa” upotpuniće sadržajnost turističke ponude Bara kroz nacionalnu kuhinju.
„Organizovanjem kulinarskih radionica na otvorenom, na atraktivnim i manje atraktivnim destinacijama, utičemo na razvoj i stvaramo uslove da nam se turisti u što većem broju vraćaju, i uživaju u ovom jedinstvenom iskustvu. Najiskusnije domaćice pripremaće tradicionalne kulinarske specijalitete, a posjetioci će moći da nauče kako, i pritom uživaju u različitim ukusima i neposrednom kontaktu sa prirodom“, kazala je Kovačević.

Podrška za projekat „Putevima crnogorskih ukusa“, Foto: Biljana Dabić

Maja Vrcelj planira višegodišnji hobi da pretvori u biznis. Ona je kinološki sudija i ima svoju
odgajivačnicu pasa. 
„Ljubitelji kućnih ljubimaca moći će da svoje pse dovedu u moj salon, gdje će dobiti potpunu  njegu u održavanju redovne higijene, ili sređivanju za izložbu. Planiram da svoj biznis proširim i na proizvodnju kozmetike za pse“, kazala je Maja, ističući da se mnogo raduje otvaranju salona za sređivanje pasa.

Maja Vrcelj će višegodišnji hobi pretvoriti u biznis, Foto: Biljana Dabić

Milena Bajagić, projektom Školica mentalne aritmetike “Malac genijalac Bar”, počinje sopstveni biznis.

„Velika mi je čast što je Opština Bar prepoznala moju ideju kao novi, važan edukativni sadržaj  – Super um, malac-genijalac”. U suštini, mentalna aritmetika podrazumijeva vježbanje moždanih vijugica, za što svako dijete ima predispozicije, samo je potrebna jaka volja, a radom se sve može postići“, kazala je Bajagić.

Milena Bajagić, projektom Školica mentalne aritmetike “Malac genijalac Bar”, počinje sopstveni biznis., Foto: Biljana Dabić

Edina Bahović je 13 godina u privatnom biznisu, vlasnica Zubotehničke laboratorije ”Ernela”. Sredstva je dobila za plan proširenja i usavršavanja poslovanja.
„Do sada sam se bavila izradom mobilne protetike, a u narednom periodu planiram, korak po korak, da proširim djelatnost i na izradu metalokeramičkih i bezmetalnih nadoknada, a zatim i vizila. Nadam se da ću jednog dana uspjeti da osnujem veliku firmu“, kazala je Bahović. Ona je čestitala mladim ženama koje tek počinju biznis i poručila im da će im trebati puno snage.

Bahović će sredstv uložiti u unaprijeđivanje biznisa, Foto: Biljana Dabić

Potpredsjednica opštine Bar, predsjednica Komisije za raspodjelu sredstava Tanja Spičanović isiče da je podrška preduzetništvu pokazala da građani sve više samostalni biznis percipiraju kao način ostvarivanja poslovnog angažmana i egzistencije.
„Primjećujem da građani koncept samozapošljavanja i kreiranja radnog mjesta, sve više doživljavaju kao prihvatljiv, što nije bio slučaj samo nekoliko godina unazad. Svjedočimo da preduzetništvo počinje sve više živo da pulsira kao važna privredna grana. Vjerujem da će, s obzirom na opredijeljena finansijska sredstva za narednu godinu, biznis ideje biti još kreativnije i inovativnije“, kazala je Spičanović.

Za narednu godinu, kaže predsjednica Komisije za raspodjelu sredstava za preduzetništvo, prioritet će imati biznis planovi koji podstiču mali privredni sektor  iz oblasti turizma, kao strateške privredne grane, ali i zanatstva i poljoprivrede.

„Sa ovim ne stajemo. Već naredne godine radićemo posvećeno za podršku preduzetništvu.
Za 2021. godinu iz budžeta smo opredjelili za preduzetništvo 150.000 eura i za žensko preduzetništvo 35.000 eura, u želji da će biznis ideje biti još kreativnije i inovativnije, te da ćemo se svi zajedno radovati realizaciji projekata“, kazao je Raičević.

Opština je zajedno sa preduzetnicama i preduzetnicima kreirala nova radna mjesta kroz inovativan program podrške.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja