Odsustvo podrške okoline i dezinformacije glavni razlozi za odustajanje od dojenja

 Odsustvo podrške okoline i dezinformacije glavni razlozi za odustajanje od dojenja

Foto: Privatna arhiva

Veliki broj dezinformacija, nedovoljna edukacija i nedostatak podrške okoline glavni su razlozi zbog kojih majke odustaju od dojenja. Povećanim brojem predavanja i radionica broj beba koje se hrane isključivo majčinim mlijekom do navršenog šestog mjeseca života sigurno bi bio veći, ističe u razgovoru za Portal Bar Tijana Vojvodić, iza koje je staž u dojenju dug dvije godine i mjesec dana.

Prve sedmice nakon porođaja obilježili su briga i opterećenje, počinje razgovor za Portal Bar Tijana.

“Prvih sedmica sam brinula da li imam dovoljno mlijeka ,da li je beba sita i da li ispravno sisa. Većih komplikacija, srećom, nisam imala. Ne mogu reći da je bilo lako, početak jeste težak, majke se suočavaju sa raznim izazovima, ali uz adekvatnu podršku mislim da sve to može da se prevaziđe”, kaže naša sagovornica.

Ona ističe da je edukacija ključna stvar kada se o ovoj temi govori i da je neophodno da se o dojenju uči tokom same trudnoće.

“Tome bi trebalo da se da mnogo više na značaju, makar da svaka majka bude upoznata koje su to prednosti dojenja i šta majčino mlijeko predstavlja za njeno dijete, da dobije prave informacije od ljudi koji su edukovani na tom polju. Trebalo bi organizovati više predavanja  i radionica na tu temu “, ističe Tijana.

Glavni izvor informacija o dojenju našoj sagovornici su, priznaje, bile društvene mreže, na kojima je pronašla majke, odnosno žene koje su savjetnice za dojenje i od njih saznala sve što je na ovu temu interesovalo. Tako se, dodaje, djelimično pripremila za sve ono što je nakon porođaja očekuje.

Kao zagovornica što prirodnijeg načina života, već na samom početku trudnoće odlučila je da će dijete hraniti što zdravije te da će, samim tim, bez obzira na sve poteškoće koje dojenje sobom nosi, u tom naumu što više istrajati, jer, kako naglašava – ne postoji ništa zdravije od majčinog mlijeka.

“Ne postoji mašina ili specijalna formula koja može da proizvede nešto slično. Tome u prilog govori i činjenica da na pakovanju svakog AD mlijeka imate naglašeno da je dojenje najbolja opcija za bebu”, kazala je Tijana.

Ipak, iako, prema istraživanjima rađenim u posljednje dvije godine 70 odsto majki u Crnoj Gori želi da doji svoje dijete, tek 20 odsto u tome istraje do navršenog šestog mjeseca bebinog života. Naša sagovornica smatra da su razne dezinformacije i odsustvo podrške okoline glavni razlozi za to.

“U startu se majka susreće sa raznim nedoumicama, strahom, a onda i komplikacijma kao što su mastitis  i ragade. Sve to, uz iscrpljenost i nespavanje, dovodi do toga da većina žena odustane i ne upozna se sa svim onim lijepim sto dojenje pruža”, kaže naša saovornica.

Na kraju, kaže da bi otvaranje organizovane SOS službe, kakve možemo prepoznati u zemljama u okruženju, zasigurno doprinijelo tome da se broj dojenih beba poveća.

“To bi bilo poželjno. Mislim da bi otvaranje takve službe uticalo na povećanje broja dojenih beba u našoj zemlji. Jer, opet ću ponoviti, ključna stvar su podrška i dostupnost kvalitetnih informacija za buduće mame. Moraju se razbiti mitovi o kvalitetu mlijeka, da beba plače samo kad je gladna i slično. O ovome bi trebalo mnogo više da se priča jer, nažalost, svjedočimo tome da je sve manji broj beba dojeno”, zaključila je naša sagovornica.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja