Održana tradicionalna akcija čišćenja plaže Maljevik: Volonteri sakupili čak 170 kg otpada

 Održana tradicionalna akcija čišćenja plaže Maljevik: Volonteri sakupili čak 170 kg otpada

Tradicionalna akcija čišćenja plaže Maljevik u Sutomoru održana je danas. Uprkos slabom odzivu naših sugrađana, vrijednih osam volontera uspjelo je da za pet sati sakupi čak 170 kilograma otpada i na taj način pošalju poruku da, kako za Portal Bar kaže organizatorka akcije Milica Pavlović, moramo da preduzmemo inicijativu, budemo odgovorni i uporni i poštujemo sebe i prirodu.

Odziv je ove godine, ističe Pavlović, bio mnogo slabiji nego prošle. Akcija je počela u 10 časova, a do 15 sati sakupljeno je 170 kilograma smeća.

„Osmoro je učestvovalo u akciji, a usput nam se pridružio turista iz Hrvatske koji je odradio sa nama divan posao i bio divan primjer ekološke svijesti i samosvijesti svima onima koji ne brinu za sopstvenu baštu. Ali, nasuprot malom broju odazvanih odradili smo izuzetan posao“, kaže Pavlović, i dodaje da je među pronađenim otpadom bilo i mnogo neobičnih stvari – od stolica, što plastičnih, tako i drvenih, preko dvije, tri daske za đolju na koje smo naiđli, plastična kada za kupanje djece i slično… 

Akcija čiščenja Maljevika održava se već nekoliko godina u nizu, ali to ne sprečava turiste i naše sugrađane da uporno ostavljaju otpad na ovom dijelu naše obale, pa se iz godine u godinu uoči tradicionalne akcije zatiče isto stanje. Iako ovog puta na prvi pogled nije izgledalo da će za volontere biti puno posla, Pavlović kaže da su jako brzo shvatili da smeća ima možda i više nego prošlog puta.

„Na prvu loptu izgledalo je kao da nećemo imati posla. Zaista, prilaz je bio čist, polje okolo Maljevika bez hiljadu papirnih i vlažnih maramica, ali sekunde kada smo zavirili u žbunje okolo vidjeli smo da ćemo imati posla možda čak i više nego u odnosu na prošlu godinu“, kaže naša sagovornica.

Ove akcije su, smatra Pavlović, važne jer predstavljaju opomenu našem narodu.

„One ukazuju na to koliko smo neučtivi i grubi prema sebi samima, jer ne umijemo da brinemo o našem okolišu. Bitne su i da pokažu da ipak postoje mladi ljudi, ali i oni stariji, koji žele da nas prostor sija punim potencijalom. Ja bih lično bila srećna da su ove akcije češće organizovane“, kaže Pavlović i dodaje da smatra da su one djelimično i Sizifov posao.

„Ovakve akcije nemaju trajne rezultate. Neka druga rješenja poput reciklažnih centara, kanti za bacanje otpada na mjesta koja za to nijesu propisana i solucije slične takvim su možda najbolji prvi korak ka istinskoj ekološkoj državi“, smatra naša sagovornica i zaključuje da izgled Maljevika koji je volontere dočekao treba da nam sugeriše da moramo da preduzmemo inicijativu, budemo odgovorni i uporni i poštujemo sebe i prirodu.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još