Odbornici jednoglasni, u Društvu maslinara ponosni- po 100 eura za svako stablo masline koje je izgorelo

 Odbornici jednoglasni, u Društvu maslinara ponosni-  po 100 eura za svako stablo masline  koje je izgorelo

Čudotvorna dejstva masline potvrđena su na 26. sjednici Skupštine opštine Bar  na kojoj su odbornici loklanog parlamenta jednoglasno usvojili  „Predlog Odluke o upotrebi sredstava stalne budžetske rezerve“.

Ovim povodom oglasilo se NVU  “Društvo maslinara Bar“ navodeći da je Udruženje  ponosno što je svojim predanim radom na terenu i inicijativom Opštini Bar i Ministarstvu poljoprivrede  za pomoć oštećenim maslinarima uspjelo da ujedini sve političke partije u Baru, sve odbornike Skupštine Opštine Bar, da podrže zahtjev za finansijsku pomoć maslinarima.

Društvo maslinara Bar se puna dva mjeseca borilo i na kraju sa uspjehom izborilo da Opština Bar koliko toliko pomogne

Naime, nakon što je usvojena  Odluka 7.oktobra, Opština će pomoći maslinarima kojima su stabla izgorela, ili oštećena, u požaru u Mrkojevićima, 12.avgusta. Maslinarima će dobiti po 100 eura za svako izgorelo stablo masline, dok će za oštećene masline novčani iznos biti nešto manji. Ukupno, po ovoj Odluci maslinari će dobit 36.880 eura.  

Podsjetimo, ljetos su u  vatrenoj stihiji ukupno stradala 802 stabla maslina, od kojih 276 totalno, a 626 djelimično.

U vatrenoj stihiji ukupno stradala 802 stabla maslina

-Skupština Opštine Bar je na 26.  sjednici donijela jednoglasnu Odluku o upotrebi sredstava stalne budžetske rezerve. Sredstva iz budžetske rezeve će biti iskorištena kao pomoć maslinarima Mrkojevića čije maslinjake je nedavno uništio veliki požar. Materijalna šteta je ogromna, ali još veća i nenadoknadiva šteta je to što su nestala stabla koja su bila prirodno i kulturno dobro našeg kraja. Izgorjele se više stotina godina stara stabla masline, koja su predstavljala genetičke resurse naše autohtone sorte Žutice, navodi se u saopštenju društva maslinara Bar koje potpisuje predsjednik Ćazim Alković.

Društvo maslinara Bar se puna dva mjeseca borilo i na kraju sa uspjehom izborilo da Opština Bar koliko toliko pomogne oštećenim maslinarima i da se nakon procjene štete stvore uslovi za obnovu maslinjaka. Važno je bilo što prije završiti procjenu štete i odmah pristupiti obnovi maslinjaka koja se ogleda u tome da se uništena stabla trebaju posjeći do zemlje i prekriti zemljom kako bi iz zdravog korjena krenuli novi izdanci.

Maslinari očekuju pomoć i od Ministarstva poljoprivrede

-Barski maslinari očekuju da će i Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede takođe donijeti odluku o finansijskoj pomoći oštećenim maslinarima i još više ublažiti pretrpljenu štetu.

Društvo maslinara Bar će nastaviti zajedno sa oštećenim maslinarima da radi na obnovi opožarenih maslinjaka kako fizičkim radom na terenu tako i povezivanjem maslinara sa institucjama sistema i drugim relevantnim organizacijama, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još