Od sjutra popuštanje mjera u nekoliko opština, dozvoljena živa muzika u baštama lokala

 Od sjutra popuštanje mjera u nekoliko opština, dozvoljena živa muzika u baštama lokala

Vaspitno-obrazovne ustanove u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama i Kolašinu ponovo će biti otvorene od naredne sedmice, u skladu sa novim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Institut za javno zdravlje donio je i nekoliko novih mjera koje će do 30. aprila važiti na teritoriji cijele Crne Gore.

-Dozvola izvođenja scensko-muzičkog programa (živa muzika) u baštama ugostiteljskih objekata od 18 do 21 sat, pri čemu i dalje važi zabrana emitovanja muzike korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika), kao i zabrana igranja i plesa.

-Dozvoljavaju se posjete bračnog druga i djece u posebnim prostorijama u zatvorima, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

-Dozvoljava se ulazak crnogorskim državljanima i strancima iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajne i Sjeverne Makedonije bez posjedovanja testa na novi koronavirus, pozitivnog rezultata serološkog testa – antitijela klase IgG, ili dokaza da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru vakcinisani sa drugom dozom vakcine protiv novog koronavirusa.

Zabrana međugradskoj saobraćaja vikendom ostaje na snazi na teritoriji cijele države.

Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni.

Pored Nikšića, Mojkovca, Berana i Kolašina, u ovoj grupi opština su još i Podgorica, Danilovgrad, Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

U svim ovim opštinama otvorene su dječje igraonice u periodu od 7 do 20 sati. Pored toga, epidemiološke mjere za navedene opštine uključuju:

-Nesmetan međugradski saobraćaj radnim danima.

-Radno vrijeme fitnes centara i teretana od 7 do 22 sata.

-Radno vrijeme priređivača igara na sreću i kladionica od 7 do 22 sata.

-Ugostiteljski objekti mogu da rade od 7 do 23 sata u punom kapacitetu – vani i unutra – uz najviše četiri osobe za stolom. Dozvoljena su samo sjedeća mjesta, uz dozvoljenu živu muziku u periodu o 18 do 21 sat.

-Radno vrijeme privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo (tržni centri, štandovi/tezge i slično) od 7 do 22 sata.

Jedine opštine gdje se zadržavaju aktuelne mjere su Pljevlja, Šavnik i Andrijevica, s obzirom na to da je kumulativa incidenca zaraženih na 100 hiljada stanovnika veća od 800.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović sinoć je, gostujući na televiziji A1, najavila da će od subote biti omogućen rad muzičara u baštama lokala u gradovima Crne Gore, usljed popuštanja epidemioloških mjera.

Borovinić Bojović je najavila da od subote kreće sa popuštanjem epidemioloških mjera u gradu pod Trebjesom.

Ona je, gostujući na A1 televiziji, kazala da će korigovane mjere postojećih biti saopštene na konferenciji za novinare.

„Nikšić će, kao i određeni broj opština, moći da pređe u drugu kategoriju koja podrazumijeva lakše mjere“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je najavila da će biti omogućen rad muzičara na otvorenim prostorima.

„Muzičari će moći da nastupaju u baštama lokala“, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je navela da je dobar trend pada broja zaraženih koronavirusom, ali da bi se sačuvao taj uspjeh potrebno je da građani nastave da poštuju epidemiološke mjere.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još