Od sjutra bez Kovid potvrde u tržne centre

 Od sjutra bez Kovid potvrde u tržne centre

Zbog bolje epidemiološke situacije u Crnoj Gori od sjutra više neće biti potrebna Nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Takođe, u skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom COVID sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne COVID potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana.

To je, kazao je Galić, preporuka Direktorata za digitalno zdravlje i to na osnovu evropskih standarda ka kojima stremimo.

Ostali elementi digitalne COVID potvrde su: Da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata; Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Broj oboljelih, ističe Galić, u posljednje dvije sedmice je opao za 40 odsto u odnosu na dvije sedmice ranije.

„Broj hospitalizovanih na dan 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembri. U posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je za 18 odsto manji nego dvije sedmice ranije. Shodno svemu Vlada je odlučiča da prilagodi mjere pa se od sjutra ukida pomenuta mjera“, kazao je direktor IJZ.

On je podsjetio da apsolutna zaštita od korona virusa vakcinom ne postoji, te da kompletno vakcinisane osobe mogu da se zaraze.

„Ali šta je korist od vakcinacije? Korist od vakcinacije je u tome što u manjem obliku imaju teže kliničke slike, manje hospitalizacije i smrtnih ishoda“, pojasnio je Galić.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović saopštila je da su svi pacijenti ispod 50 godina nevakcinisani, te da se na respiratorima nalazi 19 osoba, među kojima 18 nevakcinisanih.

„U Crnoj Gori se na bolničkom liječenju nalazi 365 COVID pacijenata. To je blagi pad u odnosu na prošlu sedmicu. Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore – njih 125. Na respiratorima je 19 pacijenata, 15 na neinvazivnoj ventilaciji, a 4 na mehaničkoj ventilaciji. Od 19 pacijenata koji su na respiratorima, njih 18 su nevakcinisani“, rekla je Radulović.

Pacijenata mlađih od 50 godina ima 21 i svi su, kako je rekla, nevakcinisani.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još