Od ponedjeljka u Domu zdravlja testiranje brzim antigen testovima

 Od ponedjeljka u Domu zdravlja testiranje brzim antigen testovima

Foto: mojbar.net

U cilju bržeg otkrivanja infekcije novim korona virusom, od ponedjeljka, 2. novembra, će se u barskom Domu zdravlja sprovoditi testiranje brzim antigen testovima.

„Brzi antigen testovi predviđeni za pacijente sa kliničkim i epidemiološkim podacima, odnosno ukoliko imaju akutnu respiratornu infekciju, povišenu tjelesnu temperaturu i najmanje jedan znak ili simptom respiratorne bolesti (kašalj, nedostatak daha) kao i za pacijente sa bilo kakvim respiratornim tegobama ili podatkom da su bili u kontaktu sa osobom koja je oboljela ili je sumnjiva na kovid, 14 dana prije početka bolesti“, kazala je jutros dr Ljiljana Jovićević, koordinatorka Higijensko – epidemiološke službe barskog Doma zdravlja, u redovnom telefonskom uključenju u program Radio Bara.

PCR dijagnostika će se sprovoditi i dalje kod pacijenata koji su hospitalizovani, te onih koji odlaze na hemio ili radio terapiju, kao i kod pacijenata koji imaju zakazane hiruške zahvate i druge invazivne medicinske intervencije.

Dr Jovićević je navela da je prethodnih dana bilo značajnog kašnjenja rezultata.

„Tek jutros su pristigli rezultati analiza od 22.oktobra i u toku dana obavijestićemo one koji su uzorkovani tog dana. Ne možemo reći da se epidemiološka situacije nešto značajno popraravlja. Juče je potvrđeno 37 novih slučajeva infekcije, tako da je ukupan broj inficiranih 257. Oporavljenih je 433, a testirano 56 lica”, saopštila je dr Jovićević.

 Pod epidemiološkim nadzorom je 172 lica.

„S obzirom da je uočeno da se mjere samoizolacije ne poštuju dovoljno, svi oni će biti pod pojačanim nadzorom i biće kontrolisani od strane nadležnih službi. Očekujemo da će se više poštovati mjere koje su naložene rješenjem sanitarnog inspektora i da će to biti jedan od načina da se smanji širenje infekcije među stanovništvom“, kazala je koordinatorka HES-a.

Ona je još jednom napomenula da je individualna odgovornost najvažnija i da se prema svakome moramo odnositi kao da je potencijalno inficiran Covidom 19.

„Zaista moramo strogo voditi računa o tome da prilikom socijalnih kontakata održavamo distancu od metar i po dva, da nosimo masku na pravilan način, kao i da vodimo računa o higijeni ruku i okolnog prostora“ podsjetila je dr Jovićević.

Ona je takođe saopštila da je u četvrtak i petak, kada je započela vakcinacija protiv sezonskog gripa, potrošen prvi kontigent od 500 vakcina, ali da se vakcinacija nastavlja i sljedeće sedmice kada dolazi drugi kontigent.

„Kako bi primili vakcinu protiv sezonskog gripa pacijenti se najprije moraju javiti izabranim ljekarima. Vakcinacija se preporučuje se svim hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina“, istakla je dr Jovićević.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još