Od mora do planina preko 16 markiranih staza

 Od mora do planina preko 16 markiranih staza

Jedan od rijetkih primorskih gradova koji ima more, planine i kanjone je Bar, a u novoj turističkoj ponudi za aktivni odmor su markirane pješačke staze. Od obala do brda i planina markirano je 16 staza, ukupne dužine oko 150 kilometara.

Lokalna Turistička organizacija u saradnji sa Planinarskim klubom „Rumija“ iz Bara, turistima i Baranima “spremila” je teren za aktivni odmor čime je obogaćena sadržajnost Barske rivijere.

Staza Gornja Briska – Rumija

Iz TO Bar ističu da u zavisnosti od vremenskih prilika – staze se mogu koristiti tokom cijele godine.
Upravo u tom cilju TO Bar radi na održavanju staza u kontinuitetu kako bi bile dostupne u što dužem vremenskom periodu.

„Pješačke staze su već značajno unaprijedile ponudu barske opštine. Svjedoci smo da sve veći broj turista tokom svog boravka upražnjava neki vid aktivnog odmora, a pješačenje je jedan od dominantnih kada je u pitanju naša opština. Razvojem ovog proizvoda opština Bar je dobila kvalitetnu ponudu koja je zaista konkurentna na tržištu, a u planu je i izrada kvalitetnog promotivnog materijala“, kaže direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj.

Bijela Skala – Pinčići – Murići

Za Portal Bar Kukalj potvrđuje da u posljednje vrijeme, naročito pod uticajem pandemije koronavirusa, interesovanje za aktivnim vidom odmora je sve veće.

„Svjetski trendovi u turizmu govore u prilog tome da savremeni turista prilikom boravka u destinaciji osim odmaranja na plaži želi da se oproba i u nekoj vrsti aktivnog turizma, a opština Bar upravo u ovom segmentu posjeduje značajan potencijal. Prednost Bara je blizina mora i planine, pored toga ima brojne mogućnosti za kombinaciju aktivnog i pasivnog odmora pješačenje, biciklizam, kanjoning, krstarenje jezerom, posmatranje ptica, uživanje u prirodi…,“ navodi Kukalj.

Bartula – kanjon Vruće rijeke

„Turistička organizacija Bar u cilju povećanja broja dolazaka turista u periodu pred i post sezone sprovodi brojne aktivnosti na poboljšanju uslova boravka u ruralnom području barske opštine. Ovaj proizvod značajno može uticati na produženje sezone jer ne zavisi isključivo od vremenskih uslova, a sa druge strane i turisti koji preferiraju ovakav vid odmora ne putuju isključivo u ljetnjim mjesecima“, zaključio je direktor TO Bar.

Emil Kukalj: Pješačke staze su unaprijedile turističku ponudu Bara

Na uređenju, markiranju i održavanju staza veoma posvećeno rade članovi Planinarskog kluba Rumija iz Bara, a koji su ujedno i jedni od najboljih poznavaoca našeg zaleđa.

„Uređenje i markiranje staza u prosjeku traje oko 30 dana. Napomenuli bi da se to radi tri puta u toku godine, dok se redovno održavanje sprovodi u kontinuitetu i u skladu sa potrebama, a kontrolu kvaliteta obavlja nezavisni nadzorni organ. Takođe, dinamika radova je uslovljena i vremenskim prilikama i drugim uslovima na stazama“, kaže ispred PK Rumija Darko Pepđonović, dodajući da je „Svaka staza je na svoj način bila zahtjevna“.

Svaka staza je na svoj način zahtjevna

„Treba napomenuti da su staze prije početka rada bile u jako lošem stanju i veoma smo zadovoljni sa urađenim poslom, naročito na tim koji je radio, a koji je dao svoj maksimum. O urađenom poslu najbolje svjedoči trenutno stanje staza koje su na zavidnom nivou, a isto tako i izvještaj nadzornog organa. Staza koja nam je bila najzahtjevnija za uređenje bila je definitivno Gornja Briska – Rumija“, ističe Pepđonović.

Sve staze su, kaže Pepđonović, na svoj način atraktivne i posebne.
Za sve ljubitelje prirode koji su manje aktivni , preporučili bi sljedeće staze: Stari Bar – Bartula, Podgor – Dupilo (dolinom rijeke Orahovštice), Volujica.
A za one koji imaju nešto više iskustva i kondicije iz Planinarskog kluba „Rumija“ u „top“ staze
izdvajaju: Tuđemili – Kunora, koju nazivaju još i barske Prokletije i Gornja Briska – Rumija, kao i staze koje vode preko Bijele skale.

Od obala do planina markirano 16 staza, dužine oko 150 km

Međutim, naglašava Darko Pepđonović, pored ovih staza tu su i mnoge druge koje svakako preporučujemo da isprobate jer su zaista jedno neponovljivo iskustvo i prije svega dobra prilika da se „pobjegne“ od svakodnevnice i „napune baterije“ pozitivnom energijom.

PK „Rumija“: Na pješačkim turama „napunite baterije“

Staze koje su markirane i koje će biti održavane su: Stari Bar – Baltina, Volujica – Val od Bigovice, Sutomore – tvrđava Nehaj, Sutorman – Vrsuta – Sutorman, Tuđemili – vrh Kunora – PPT (spajanje sa stazom Primorsko Planinske Transverzale), Bijela skala – Pinčići – Murići,  Bijela skala – Gornji Šestani – Đuravci, Zupci – Mužice – PPT, Šušanj – Gornja voda – Vučja spilja – Kolijevka – Sutorman – PPT, Gornja Briska (Šestani) – Rumija, Podgor- Virpazar (dolinom rijeke Orahovštice), Sutomore – Sozina  – PPT (priključak), Sutomore – Sozina – Vrsuta, Bijela skala – Livari – Gornja Briska, Stari Bar – Kajnak – Džidžarin – Most Rikavca i Limljani – Klisići – Sutorman.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja