Od 7. juna vakcinisanima dozvoljen ulazak u Španiju

 Od 7. juna vakcinisanima dozvoljen ulazak u Španiju

Španija će od 7. juna dozvoliti „svim vakcinisanim osobama“ da uđu na njenu teritoriju bez obzira na zemlju porijekla, izjavio je danas premijer Pedro Sančez.

Britancima, koji su obično najbrojiniji turisti u Španiji, biće od ponedjeljka dozvoljeno da slobodno uđu u zemlju, rekao je premijer na međunarodnom sajmu turizma Fitur.

Ukidanje ovih restrikcija za putnike iz Velike Britanije od ponedjeljka će važiti i za osobe koje dolaze iz Japana, navodi se danas u službenom glasniku.

Te dvije zemlje dodate su na listu od osam zemalja koje nijesu članice EU, uključujući Australiju, Novi Zeland, Izrael ili Kinu, čiji su građani već imali pravo da uđu u Španiju.

Oni će moći da dođu „bez ograničenja i bez sanitarnih zahtjeva“, a „neće morati ni da idu na zdravstvene preglede“, dodao je Sančez, ne precizirajući da li to znači da britanski turisti neće morati da imaju negativan PCR test po dolasku u Španiju kao što je to slučaj za sve ostale putnike.

Međutim, Španija je za sada i dalje jedna od zemalja koje London smatra rizičnim, pa njeni državljani moraju da idu u karantin po povratku i da imaju PCR test.

Ukidanje ograničenja odnosi se na 10 zemalja izvan Evropske unije, uključujući Australiju, Novi Zeland, Izrael, Kinu i Japan.

Španija, koja je prije pandemije korona virusa bila druga najveća turistička destinacija na svijetu poslije Francuske, nada se da će ove godine privući oko 45 miliona stranih turista, upola manje nego prije epidemije.

Britanski turisti su prije pandemije bili glavni strani posjetioci pošto ih je 18 miliona posjetilo Španiju tokom 2019. godine.

Njihov povratak na plaže je od presudnog značaja za Španiju zato što je turizam prije pandemije obezbjeđivao 14 odsto BDP.

Ulazak državljana zemalja Evropske unije nikada nije bio ograničen, ali je bio potreban negativan PCR test.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još