Od 2016. u puteve uloženo 390 miliona eura

 Od 2016. u puteve uloženo 390 miliona eura

Foto: FOS Media

Crnogorski putevi spremno će dočekati zimsku sezonu, saopštili su predstavnici Uprave za saobraćaj i dodali da su od 2016. završeni ili su u toku projekti na magistralnim i regionalnim putevima čija je vrijednost 390 miliona eura.

Državni putevi će spremno dočekati zimsku sezonu. Stanje putne državne infrastrukture se iz godine u godinu poboljšava izgradnjom novih puteva, kao i rekonstrukcijom i održavanjem postojećih, a uložene investicije su u velikoj mjeri doprinijele poboljšanju putne infrastrukture, rekli su Pobjedi iz Uprave za saobraćaj.

Oni su dodali da redovno održavanje i zaštitu državnih puteva obavlja kompanija Crnagoraput sa kojom je prošle godine zaključen četvorogodišnji ugovor, koji je na snazi do 2023. godine.

Predstavnici Uprave za saobraćaj naveli su da je vrijednost ugovora sa Crnagoraputom 39,9 miliona eura, na osnovu kojeg je ta kompanija u obavezi da održava 1,94 hiljade kilometara.

“Za održavanje je angažovano preko 55 kamiona, 18 utovarivača, 11 specijalnih mašina, 15 hiljada kubika rizle, a u toku je nabavka osam hiljada tona soli za zimsku službu”, kazali su iz Uprave.

Oni su podsjetili da su u periodu od 2016. do ove godine završeni ili su u toku projekti čija je vrijednost 390 miliona eura.

“Kroz program redovnog održavanja državnih puteva realizovano je 36 miliona, kroz program investicionog presvlačenja državnih puteva asfaltom je presvučeno oko 200 kilometara magistralnih i regionalnih puteva u vrijednosti od 11 miliona eura, dok je kroz kapitalni budžet realizovano 105,5 miliona”, saopštili su iz Uprave i dodali da je u toku realizacija projekata u vrijednosti 235,3 miliona eura.

Predstavnici Uprave za saobraćaj su podsjetili da je od 2016. godine završena, između ostalog, rekonstrukcija puta Podgorica – Cetinje – Budva u dužini od 60 kilmetara i izgrađena dva bulevara – Donja Gorica i od Budve do Bečića.

Ugovorena vrijednost tih radova iznosila je 35,9 miliona eura.

U prethodnom četvorogodišnjem periodu obavljena je i rekonstrukcija puta Ilino Brdo – Vilusi u dužini od 4,8 kilometara sa izgradnjom treće trake dužine 700 metara. Ugovorena vrijednost radova iznosila je 2,5 miliona eura.

Obavljena je i rekonstrukcija puta Cetinje – Njeguši u dužini od 16,3 kilometara, koja je bila vrijedna 10,2 miliona eura, kao i rekonstrukcija regionalnog puta Slijepač most – Pljevlja, dionica Crkvice – Vrulja u dužini od 11,2 kilometara, vrijedna 4,75 miliona.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još