Obustavljeni postupci protiv Đukanovića po optužnicama Duška Kneževića

 Obustavljeni postupci protiv Đukanovića po optužnicama Duška Kneževića

Viši sud u Podgorici obustavio je postupke po optužnicama biznismena Duška Kneževića, koje je u svojstvu oštećenog kao tužioca podnio protiv predsjednika države Mila Đukanovića, jer nema dovoljno dokaza da je Đukanović osnovano sumnjiv za izvršenje krivičnog djela pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja i krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

To je za Dnevne novine saopšteno iz Višeg suda, a kako je precizirano, riječ je odvije optužnice.

“Postupci po optužnicama oštećenog kao tužioca D.K. protiv okrivljenog M.Đ. zbog krivičnog djela pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja i krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje obustavljeni su jer nema dovoljno dokaza da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret”, navode iz suda.

U prvoj optužnici Knežević je tužio Đukanovića za pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, smatrajući da je radnjama u avgustu i septembru 2020. godine u Podgorici izvršeno pomenuto krivično djelo.

“Na skupu koji je bio zakazan za 6. septembar 2020, u Podgorici, upućen je poziv da se pretvori u nasilne proteste pod sloganom “ako treba da gori Podgorica ima da gori, ako treba da se ruši Podgorica ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine krojiti neće, svi u Podgoricu, bunt je spreman”, naveo je advokat Zdravko Đukanović, punomoćnik D. Kneževića, na ročištu za kontrolu optužnice.

U drugoj optužnici Knežević tereti Đukanovića da je izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja gostujući na bosanskohercegovačkoj Televiziji Fejs.

“Rekao je da ukoliko započne gradnja hrama na Cetinju da ‘neće ostati kamena na kamenu!’ govoreći i druge netačne podatke, među kojima je posebno bitno za izvršenje krivičnog djela, te da je u Cmoj Gori na djelu velikosrpski nacionalizam. A pored navedenog pozvao je i na odlazak u šumu, što bi trebalo da znači da je svoje sljedbenike pozvao da pružaju oružani otpor zakonito izabranoj vlasti”, naveo je advokat Zdravko Đukanović na kontrolnom ročištu.

Foto: AP – Novosti

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još