Obljuba djeteta: Najstariji počinilac imao oko 80 godina, najmlađa žrtva 6

 Obljuba djeteta: Najstariji počinilac imao oko 80 godina, najmlađa žrtva 6

Najmlađa žrtva krivičnog djela obljuba djeteta i nedozvoljene polne radnje bilo je šestogodišnje dijete, a najstariji počinilac imao je oko 80 godina. Prema statistici Uprave policije, najmlađi osumnjičeni za ova krivična djela imao je 14 godina, piše Pobjeda.

Iz policije su Pobjedi saopštili da je od 1. januara 2016. do 1. januara 2021. godine u Crnoj Gori registrovano sedam krivičnih djela obljuba djeteta, dok je u istom periodu registrovano 23 krivična djela nedozvoljene polne radnje gdje je žrtva dijete.

Podaci se odnose na žrtve do 14 godina.

Za šest godina Višem sudu u Podgorici predato je pet optužnica protiv pet punoljetnih osoba zbog krivičnog djela obljuba nad djetetom iz člana 206 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Njih četvoro pravosnažno je osuđeno. Najmanja kazna bila je godinu, a najveća izrečena sedam godina, dok za krivično djelo nedozvoljene polne radnje gdje je žrtva dijete nijesu dobili odgovore iz Osnovnog suda u Podgorici.

Aida Muzurović, savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda, kaže da je od 2015. godine do 12. aprila 2021. godine Višem sudu u Podgorici predato je pet optužnica protiv pet punoljetnih lica zbog krivičnog djela obljuba nad djetetom iz člana 206 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Od tog broja, pravosnažno su osuđena četiri lica i to jedno lice na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, jedno lice na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, jedno lice na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci i jedno lice na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci“, kazala je Muzurović.

Takođe, u navedenom periodu pokrenuta su tri postupka protiv tri maloljetna lica zbog krivičnog djela obljuba djeteta iz člana 206 Krivičnog zakonika Crne Gore, od čega su pravosnažno okončana dva predmeta.“

U periodu od 2015. do 12. aprila 2021. godine, Višem sudu u Podgorici predate su dvije optužnice zbog krivičnog djela obljuba zloupotrebom položaja iz člana 207 Krivičnog zakonika Crne Gore (u 2019. i 2020. godini). Oba predmeta su u radu“, navela je ona.

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, za krivično djelo obljuba nad djetetom, predviđene su novčana kazna i zatvorska od tri do dvanaest godina.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još