Obdukcija obavezna ako dođe do smrti nakon vakcinacije

 Obdukcija obavezna ako dođe do smrti nakon vakcinacije

Foto: PR Centar

Ukoliko se dogodi da pacijent premine u periodu do dvije sedmice nakon primanja vakcine protiv korona virusa, njegovo tijelo će morati da bude predmet patološko-anatomske obdukcije, kako bi se utvrdilo da li je postojala eventualna veza sa imunizacijom.

To proističe iz posebnog uputstva koje je Ministarstvo zdravlja uputilo svim zdravstvenim ustanovama, kojim se ljekari dodatno obavezuju da ispoštuju propisanu proceduru.

Kako su Pobjedi kazali iz Instituta za javno zdravlje, to važi i ako je analizom medicinske dokumentacije ili za života učinjenim dijagnostičkim ili terapijskim postupcima utvrđen drugi uzrok prirodne smrti.

Razlog za donošenje ovakvog uputstva koje se, kako navode, temelji na Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, je nedavni slučaj kada nije obavljena obdukcija pacijentkinje preminule nakon primanja vakcine jer se dogodio propust u proceduri, čime je zdravstveni sistem ostao uskraćen za bitne informacije o mogućoj korelaciji smrti i vakcine.

Tužilaštvo

Više državno tužilaštvo je u slučaju smrti osamdesetogodišnje pacijentkinje, koja je preminula nakon primanja vakcine Astra Zeneka, odlučilo da nema potrebe za obdukcijom, jer su, kako su Pobjedi kazali ranije, istragom utvrdili ,,da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Institut za javno zdravlje je početkom prošlog mjeseca zatražio od VDT-a da odobri ekshumaciju i obdukciju pacijentkinje kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti i sačuvalo javno zdravlje.

Pobjeda je objavila da je u cijelom ovom slučaju došlo do propusta jer se uključila policija i tužilaštvo, iako se radi o isključivo medicinskom pitanju. Nezvanični izvor je objasnio da nakon sahrane dozvolu za ekshumaciju može dati jedino sud i to ako postoji sumnja za krivično djelo. S obzirom da ga nije bilo, onda ekshumacija nije ni dozvoljena, a samim tim ni obdukcija.

Na pitanje da li u Ministarstvu zdravlja imaju informaciju da je neko napravio propust time što je pozvao policiju s obzirom da je konstatovano da se ne radi o nasilnoj smrti, te da je obdukciju trebalo uraditi shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, juče nijesmo dobili odgovor.

Nerazjašnjen slučaj

Iz Instituta su istakli da obdukcija nije urađena jer su posmrtni ostaci sahranjeni, a nadležni tužilac nije tražio ekshumaciju smatrajući da ne postoje elementi sumnje da je do smrtnog ishoda došlo nasilnim putem.

– Bez obzira, uvažavajući značaj konkretnog slučaja i pažnju javnosti koja mu je bila posvećena, zdravstveni sistem je poštujući pravnu regulativu i odredbe više zakona pokušao da sprovede predviđene procedure kako bi se sprovela ekshumacija i nakon toga obdukcija posmrtnih ostataka. Tokom ovog postupka iscrpljena su sva pravna sredstva koja je zdravstveni sistem imao na raspolaganju i do sprovođenja obdukcije nije došlo čime će domaći i strani eksperti koji su konsultovani oko slučaja ostati uskraćeni za najbitnije informacije vezane za slučaj – kazali su iz Instituta.

Istovremeno, i iz sudsko-medicinskog ugla posmatrano, ovaj slučaj će, kako su dodali, bez obavljene obdukcije ostati nerazjašnjen, odnosno nerješiv, ,,te se u ovom trenutku može govoriti samo o vjerovatnom uzroku smrti što je pravno, medicinski i iz ugla zaštite javnoga zdravlja – podatak koji nema većeg značaja“.

Iz Instituta naglašavaju da je, iako se često ne shvata tako, obdukcija procedura koja štiti sve strane u postupcima i koja štiti prije svega istinu.

„Obdukcija na jedino pouzdan način, činjenično može doprinijeti utvrđivanju uzročno-posljedične veze te je, posebno u ovoj nedovoljno jasnoj situaciji sa novim virusom, vrlo bitan element za unapređenje transparentnosti kompletnog slučaja i procesa kao i za prevenciju medicinskih i pravnih nedoumica koje su moguće“, kazali su oni.

Upravo iz razloga da bi se ovakvi i slični slučajevi prevenirali u budućnosti, Ministarstvo zdravlja je pripremilo uputstvo koje se oslanja na Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Porodica se ne pita

Ljekarima je u uputstvu, kako su naveli iz Instituta, skrenuta pažnja da zakon ne podrazumijeva bilo kakav uticaj stava porodice pokojnika na okolnost obaveze za radom obdukcije, već jasno kaže da ,,obdukciji obavezno podliježe leš…“

„Izuzetak je jedino u slučaju da ljekar utvrdi ili posumnja da je smrt nasilnog porijekla (samoubistvo, ubistvo i zades) što mora proizilaziti iz utvrđenih sumnjivih činjenica, a ne neosnovanih pretpostavki“, kazali su oni.

Iz Instituta napominju da se smrtni slučajevi, nažalost, svakodnevno dešavaju, samim tim sa povećanjem broja vakcinisanih osoba raste i statistička vjerovatnoća da će se bilježiti smrtni ishodi i kod vakcinisanih osoba koji bi u svakom slučaju nastupili sa i bez vakcinacije.

„Bez obzira na to, želja Ministarstva je da svaki takav slučaj bude adekvatno i pravovremeno ispitan kako se ne bi ostavljalo prostora raznim špekulacijama i uznemiravanju javnosti jer je javno zdravlje i zdravlje naroda uvijek na prvom mjestu“,naveli su oni.

Pooštren nadzor nad svim neželjenim događajima nakon vakcinacije

Iz Instituta za javno zdravlje naglašavaju da je, imajući u vidu da je započeta masovna imunizacija, dodatno pooštren nadzor nad svim neželjenim događajima nakon vakcinacije.

„Za očekivati je da će se masovnom vakcinacijom registrovati određeni događaji koji vremenski nastaju nakon vakcinacije i mogu biti povezani sa njom, a koji nijesu bili uočeni tokom kliničkih ispitivanja vakcine“, naveli su oni.

Dužnost svih zdravstvenih radnika i ustanova je praćenje i prijavljivanje svih eventualnih neželjenih dejstava i sumnji na njih čime se samo može dodatno doprinijeti kvalitetu programa imunizacije.

Šta kaže Zakon

U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti se u članu 164 između ostalog navodi da obdukciji obavezno podliježe leš ,,lica umrlog u zdravstvenoj ustanovi, zatim ako nije utvrđen tačan uzrok smrti. Obdukcija se obavlja i na zahtjev doktora medicine koji je liječio umrlog, zatim osobe donesene u zdravstvenu ustanovu čiji je uzrok smrti nepoznat, na zahtjev člana porodice kao i kada je to od posebnog značaja za zaštitu zdravlja građana ili kada to nalažu epidemiološki i sanitarni razlozi, zatim ako smrt nastupi tokom dijagnostičkog ili terapijskog zahvata, ako je na licu vršeno kliničko ispitivanje lijeka ili medicinskog sredstva, odnosno drugo naučno ispitivanje.

Obdukcija se obavlja i ako to zahtijeva nadležni organ zbog postojanja sumnje da je smrt nastupila izvršenjem krivičnog djela ili u vezi sa izvršenjem krivičnog djela.

Sudsko-medicinsku obdukciju vrše jedan ili više doktora specijalista sudske medicine.

Patološko-anatomsku (kliničku) obdukciju vrši jedan ili više doktora specijalista patologije.

Pobjeda

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još