O predloženoj Vladi: Leposavić pravi izbor, pred Bratić veliki izazov

 O predloženoj Vladi: Leposavić pravi izbor, pred Bratić veliki izazov

Leposavić i Bratić, Foto: FOS Media

Pravi izbor za novu Vladu Crne Gore je Vladimir Leposavić koji bi trebalo da vodi resor ministarstva pravde i ljudskih prava, a pred Vesnom Bratić, koja je predložena da upravlja resorom prosvjete, nauke, kulture i sporta, zahtjevan je posao, ocijenili su sagovornici FOS-a komentarišući predstavljene resore kao i kadrovska rješenja mandatara Zdravka Krivokapića. Sa druge strane mandataru zamjeraju što je u vladi mali broj žena, pripadnika manjina ali i to što resor ljudskih prava nije samostalan…

Podsjetimo, mandatar Zdravko Krivokapić sinoć je javnosti predočio ministarstva i kadrovska rješenja koja bi trebalo da čine novu crnogorsku vladu. 

‘’U odnosu na resor ljudskih i manjinskih prava, odnosno najavu formiranja Ministarstva pravde i ljudskih prava, mišljenja sam da je ovo resor koji je ipak isuviše važan da ne bi postojao kao samostalan i da mu se ne posveti posebna pažnja, ali i da nije nemoguće da postoji i u ovom formatu. Ovo govorim posebno imajući u vidu da su i prije izbora i sada ljudska prava bila u fokusu svih političkih subjekata, a pogotovo aktuelne vladajuće većine. Ovdje možemo da se prisjetimo pisma koje je Zdravko Krivokapić uputio ženama u Crnoj Gori, poziv Demokrata da se napravi mjesto više za stolom i njihov slogan „Mir je naša nacija“. Osim ovoga, brojni su i primjeri kršenja i urušavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, kroz kažnjavanje pojedinaca zbog objava i komentara na društvenim mrežama, brojne povrede prava građana tokom trajanja litija, hapšenja građana bez osnova, kao i brojni primjeri selektivne primjene mjera vezanih za pandemiju korona virusa’’, kazala je u izjavi za FOS predsjednica  nevladine organizacije LGBT Foruma Progres Bojana Jokić.

Izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić navodi da mandatar ima dobru viziju ali da je šteta što nije uspio da izgura koncept ekspertske, tj tehničke vlade do kraja.

‘’Mandatar ima dobru viziju, koju nije najbolje iznio, jer je čak u snimljenom materijalu imao nekoliko grešaka. Ono što je kvalitet koji donosi je sloboda u kritici, jer sada gledamo da i brojni neistomišljenici otvoreno govore, što je do sada bilo nezamislivo. Šteta što nije uspio da se oslobodni ličnog u formiranju kabineta, da do kraja izgura koncept ekspertske, tj. tehničke vlade, koja će to i biti, ukoliko prihvati zahtjev nekoliko partija da se on i članovi Vlade obavezu da neće ubuduće biti dio nekih političkih subjekata’’, kazao je Raonić za FOS.

On je ocijenio da je ključna mana predloženog, izostanak pripadnika manjina, kao i nedovoljan broj žena.

Jokić je kazala da je Vladimir Leposavić pravi izbor Krivokapića kada je riječ o resoru pravde i ljudskih prava.

‘’Moram da pohvalim izuzetno dobar izbor mandatara Krivokapića za resor pravde i ljudskih prava i istaknem da je dr Vladimir Leposavić trenutno možda najkompetentniji da vodi ovako objedinjen resor, vodeći se njegovom biografijom i užim kvalifikacijama. Da je situacija drugačija i da se resor ljudskih i manjinskih prava zadržao kao poseban, što još jednom ističem da bi bilo da je urađeno zbog njegovog značaja, dr Leposavić bi bio kvalifikovan da bude na čelu i tog resora i resora pravde. Nadam se da će se sada, iako u objedinjenom formatu, više ulagati u oblast ljudskih i manjinskih prava, te da će stručnost i kredibilitet dr Leposavića doprinijeti da se ljudska prava i slobode u Crnoj Gori tretiraju na bolji i drugačiji način’’, navela je Jokić.

Bojana Jokić, Foto: Stevan Milivojević

Ona je takođe ocijenila da je rizik spojiti četiri resora – što je slučaj sa prosvjetom, naukom, sportom i kulturom.

‘’Što se tiče objedinjavanja resora prosvjete, nauke, kulture i sporta, smatram da je veoma rizično i neopravdano četiri velika resora spojiti, te da će kandidatkinja prof. dr Vesna Bratić imati ogroman posao.  Sam način na koji je ovo ministarstvo koncipirano će predstavljati velike poteškoće za njen rad. Naime, ovako obiman resor u kome su kombinovane oblasti koje nisu nužno povezane i za koje su potrebni različiti profili stručnosti i kompetencija će svakako biti izazov, ali ne želim da sudim unaprijed već prvo da vidim kako će se teći njen rad na čelu ovog ministarstva’’, navela je Jokić.

Raonić i Jokić navode da predloženi kandidati imaju stručne reference i ističu šta bi moglo da im bude prepreka:

‘’U karijerama predloženih ministara nema mrlja, čak naprotiv veoma stručne reference, ali će izazov biti evidentan manjak administrativnog iskustva većine njih’’, kazao je Raonić.

‘’Ostali kandidati i kandidatkinje zadovoljavaju kriterijume eksperata, ali ostaje da vidimo da li će efikasno i kvalitetno da obavljaju svoj posao kao rukovodioci resora koji su im povjereni i da li će uspjeti da savladaju ovaj izazovan posao, o čemu ćemo svi da govorimo nakon 200 dana njihovog rada’’, poručila je Jokić.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja