NVO “Urbar” predstavila rješenje rekonstrukcije parka kod Doma kulture: Planirani sadržaji za sve uzraste

 NVO “Urbar” predstavila rješenje rekonstrukcije parka kod Doma kulture: Planirani sadržaji za sve uzraste

NVO „Urbar“ predstavila je idejno rješenje za rekonstrukciju parka preko puta Doma kulture, koji se realizuje u okviru projekta „Generator B“. Osim članova ove NVO, u izradi idejnog rješenja učestvovao je i arhitekta Dino Ličina. S obzirom na veliku površinu i planirane mnogobrojne različite sadržaje, prilagođene svim starosnim dobima, predviđena su tri ulaza u park koji se nalazi na ulazu u centar grada.

U sklopu parka predviđeno je uvođenje novih pješačkih staza, od kojih neke prate postojeće linije kretanja. Takođe, planirani su prostori za sve uzraste, kako za djecu, tako i za starije građane.

Park, površine cca 6000 m2, nalazi se na samom ulazu u centar grada, preko puta Doma kulture i u neposrednoj je blizini Šetališta Kralja Nikole. S obzirom na veliku površinu i planirane mnogobrojne različite sadržaje, predviđena su tri ulaza u park. Pristup parku biće moguć iz ulica Maršala Tita i Jovana Tomaševića, kao i sa njegove južne strane tj. unitrašnje strane stambenih zgrada pored parking prostora”, obrazlažu autori.

Sadržaji za sve starosne dobi, Foto: NVO Urbar

Ulaz sa jedne strane dolazi iz Ulice Jovana Tomaševića i ova, jedna od glavnih linija kretanja se formira na osnovu već postojeće staze.

“Drugi ulaz u park je postojeći ulaz od strane Doma kulture i novoplanirani ulaz je sa strane gdje se nalazi parking prostor. Sva tri ulaza formiraju jesnu fluidnu liniju kretanja, koja dovodi do različitih djelova parka. Pored glavne linije kretanja formirana je sekundarna linija kretanja koja omogućava korisnicima da pristupe željenim sadržajima”, saopšteno je iz NVO “Urbar”.

U planu i oplemenjivanje parkovskim zelenilom, Foto: NVO Urbar

Idejnim rješenjem planirano je oplemenjivanje parkovskim zelenilom – najviše čempresima i ponekom listopadnom vrstom.

“Park je orijentisan tako da je većim dijelom dana osunčan preko čitave površine. Cilj je zadržati sav biljni fond i uz to dodati zelenu ogradu kao granicu parka, kao i nisko rastinje u vidu lavande, agave i slično”, navode autori.

Podsjetimo, Generator B je projekat NVO “Urbar”, koji čine osam mladih arhitekata iz Bara i Podgorice – Gavrilo Vuković, Lara Dabanović, Andrea Pajković, Saša Đurišić, Miloš Bukilić,Tamara Marović, Miloš Gačević i Nataša Janković.

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja