Novi obračun cijene vode – računi manji

 Novi obračun cijene vode – računi manji

Foto: Sergej Zabijako

Dilemu da li će voda u Baru pojeftiniti ili poskupjeti, koja je ostala nakon jučerašnje rasprave u lokalnom parlamentu, za Portal Bar riješio je izvršni direktor DOO Vodovod i kanalizacija“ Mladen Đuričić, koji je istakao da će voda poskupjeti, ali da će iznos kompletnog računa biti manji, s obzirom da će cijena za odvođenje otpadnih voda biti umanjena za 22 procenta.

Poskupljenje vode odnosi se jedino na 27 javnih ustanova, koje su se do sada imale povlašćen status, istakao je direktor ovog preduzeća.

„Voda će da poskupi samo za javne ustanove, koje su prethodnom odlukom i prethodnim cjenovnikom imale povlašćen status, i ni za jednu drugu vrstu potrošača. One su se sada izjednačile sa pravnim licima i preduzetnicima“, pojasnio je Đuričić.

Iznos računa za usluge DOO „Vodovod i kanalizacija“ Bar ubuduće će biti manji, dodaje.

„Objasnio bih Vam to primjerom. Prosječan račun petočlane porodice od 20 kubika biće u prosjeku manji za 40 do 50 centi. Cijena vode je u suštini poskupila za 0,5 odsto, ali će cijena koja se odnosi na kanalizaciju, odnosno cijena za odvedenu otpadnu vodu, biti umanjena za 22 procenta. Varijabilni dio cijene za isporučenu vodu umanjen je za  4,17 procenata, dok je vVarijabilni dio cijene za prihvaćenu i odvedenu otpadnu vodu umanjen za 25,77 procenata“, precizira Đuričić.

Đuričić: Jedina kategorija potrošača na koju se odnosi poskupljenje su javne ustanove

On se osvrnuo na jučerašnju raspravu u lokalnom parlamentu, kazavši da je odbornicima teško bilo objasniti da ovo za građane nije još jedan namet, i dodavši da je stekao utisak da se odbornici nijesu valjano upoznali sa dostavljenim materijalom.

„Svako ko je iole pismen mogao je da shvati o čemu se radi, jer je u materijalu sve detaljno pojašnjeno. Ispadi, poput onog da voda poskupljuje 30 odsto su van svake pameti. Odborniku Đokiću sam rekao ako mi pokaže način na koji je do svoje računice došao, momentalno ću da dam ostavku. Odbornici su se uhvatili za politiku priču, a ovo je zbilja jedan realan prikaz. Sam način i metologiju utvrđivanje cijene ne utvrđuju ni vodovod, ni opština, već Regulatorna agencija za energetiku, shodno Zakonu o komunalnim djelatnostima“, istakao je direktor barskog vodovoda, dodavši da su iz ovog preduzeća nadležnima dostavili traženu dokumentaciju, način utvrđivanja cijene, da je obračun proizvod računskih operacija, te da su na ovakvu odluku dobili saglasnost.

Đuričić je najavio i da će do 31. aprila tekuće godine biti izrađen i novi cjenovnik, što je zakonska obaveza ovog preduzeća.

„Jednostavno se ne pitamo, ali smo u obavezi da do 31.4. ove godine dostavimo novi cjenovnik u koji će morati da uđe kredit, koji je juče pominjao odbornik Šušter, i investiciona održavanja i cijena vode će biti veća“, naveo je Đuričić.

On je na kraju kazao da se u ovom preduzeću trude da što više izađu u susret građanima, te da usklade cijenu vode sa njihovim mogućnostima.

„Mislim da je cijena vode, poredeći primorske opštine, u Baru najniža. Ne znam zaista kakva je situacija u Ulcinju, ali siguran sam da nemaju ovoliku pokrivenost. Mi imamo 470 km vodovodne mreže. Preduzeće ima 4,5 miliona eura nenaplaćenih potraživanja.  Na osnovu planiranih prihoda, a sa ovim cijenama, preduzeće ima manjak od 30 i nešto hiljada eura. A da se nije dala saglasnost Regulatorna agencija ima pravo da donese odluku kojom umanjuje cijenu vode za 10 odsto i taj teret je dužna opština da prenese na račun vodovoda“, zaključio je direktor DOO „Vodovod i kanalizacija“ Bar Mladen Đuričić.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još