Nove mjere: Zatvaraju se ugostiteljski objekti u Baru

 Nove mjere: Zatvaraju se ugostiteljski objekti u Baru

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje, organizuju danas u 15 sati redovnu konferenciju za medije, na kojoj će biti prezentovane nove epidemiološke mjere i trenutna situacija uzrokovane pandemojom izazvanom virusom Covid 19.

Kako je saopšteno, na pres konferenciji govoriće dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje, dr Ana Bubanja, infektolog u Kliničkom centru Crne Gore i Mina Gazivoda, specijalista medicinske psihologije u KCCG.

Galić je saopštio da je trenutna situacija izrazito složena.

„Intenzitet aktivnosti uzročnika na visokom nivou, široko rasprostranjena lokalna transmisija. Zabrinjavajući je ukupan broj preminulih tokom ove nedjelje i opterećenost zdravstvenog sistema“, rekao je on.

Najbitnije je poštovanje opštih mjera.

„Zamolio bih sve građane da damo svoj doprinos u pridržavanju mjera, značajnih za kontrolu epidemije. U posljednjoj sedmici prosječan broj novooboljelih je manji nego u prethodne tri nedjelje, ali to je i dalje izuzetno visoko“, naveo je Galić.

Zabrinjavajući je, kako kaže, ukupan broj preminulih u toku prethodne nedjelje – 61. Prema njegovim riječima to je posljedica velikog broja novooboljelih po danima. Upoređujući četrnaestodnevnu stopu incidencije po opštinama situacija je nešto povoljnija.

Smanjenje u Budvi i Tivtu, u Podgorici nezadovoljavajuće

„Vidimo smanjenje oboljelih u Budvi i Tivtu. Podgorica ima jedan hronični tok broja novooboljelih, vrlo nezadovoljavajući. Uvijek između 100 i 200 novooboljelih. U Budvi zahvaljujući drastičnim mjerama i Tivtu došlo je do pada novooboljelih. Herceg Novi – porast oboljelih i biće obuhvaćen ovim mjerama“, saopštio je Galić.

Zauzetost kovid postelja u bolnicama iznosi 75,8% što je dosta visoko. U izolaciji se nalazi 21 ljekar, 56 tehničara i 14 nemedicinskih radnika.

Stroge mjere za Herceg Novi

„Uz produžetak postojećih mjera su i sljedeće – posebne kojima su obuhvačene Budva i Tivat važe i za Herceg Novi, osim dijela za napuštanje građana radnim danima koje za Herceg Novi ne važi“, rekao je Galić i dodao:

„U Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Kotoru, Ulcinju, Danilovgradz, Tuzima i Baru – zabrana rada privrednih društava i preduzetnika, zabrana rada ugostiteljskih objekata.“

Naređuje se u tim opštinama i zabrana rada automata za prodaju kafe, pića i drugih napitaka na pumpama i drugim mjestima, zabrana zabavnih i rekreativnih aktivnosti na otvorenim javnim mjestima – luna park, panoramski točak…

Nadalje, objekti koji posluju hranom i ugostiteljski objekti obavezni su da uklone mobilijar i onemoguće njihovo korišćenje.

Države za koje je obavezan PCR test su San Marino, Andora, Bugarska, Bocvana…

„Strogo se preporučuje predstavnicima medija i predstavnicima državnih institucija tokom rada pravilno nošenje maske“, kazao je Galić.

Takođe, strogo se preporučuje rad od kuće u privatnim i državnim firmama.

„U sklopu pripreme za naredni period turističke sezone i generalno da bi vakcinacija dala rezultate, molim građane da se pridržavaju pridržavaju mjera u suprotnom će one biti rigoroznije“, navodi direktor IJZ.

Izvor: FOS

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još